Publicitatea TV incepe sa-si revina
Data publicarii: 14-08-2009 | MediaDesi in perioada ianuarie-iulie 2009 televiziunile au difuzat mai putine reclame decat anul trecut, in ultimele trei luni piata s-a mai redresat. In primele sapte luni ale acestui an, statiile TV au livrat un total de 846.777 de GRP-uri, cu 3% mai putin decat in aceeasi perioada a lui 2008.
Anul acesta a inceput sub semnul intrebarii pentru clientii publicitari care, din cauza crizei, nu stiau cum sa-si imparta bugetele si au fost extrem de prudenti. Nici televiziunile n-au stat mai bine. Daca la inceputul anului unele posturi TV au tinut la pret, ulterior au fost nevoite sa-si ajusteze tarifele astfel incat sa nu alunge reclamele.
Cea mai mare scadere de anul acesta a fost inregistrata in ianuarie, cand statiile TV au difuzat cu 27% mai putina publicitate decat in aceeasi perioada a anului trecut. In februarie, scaderea s-a redus la 10% si, treptat, piata a inceput sa "prinda puteri".
In ultimele trei luni, canalale de televiziune au livrat mai multe GRP-uri (Gross Rating Point - puncte de audienta obtinute de spoturile TV) decat in mai-iulie 2008, aratand o crestere usoara: mai (+5%), iunie (+4%), iulie (+5%). Publicitatea TV pare sa-si revina, insa televiziunile mai au "de tras" pana cand vor ajunge la preturi comparabile cu cele de anul trecut.
Kanal D, preturi mai mici
Potrivit unor surse din agentiile media, in 2008, tariful pe punct de audienta (CPP) varia intre 50 si 800 de euro (in functie de emisiune, post TV si buget investit de client), iar anul acesta preturile nu trec de 450 de euro.
Postul turcesc Kanal D a difuzat, in primele sapte luni ale anului, cu 50% mai multe reclame decat in aceeasi perioada a anului trecut. Statia a livrat 69.472 de GRP-uri, fata de 46.343, cat a inregistrat in 2008. De altfel, pe parcursul primelor sapte luni ale acestui an, Kanal D, cu cresteri cuprinse intre 24% si 132%, a avut cea mai spectaculoasa evolutie, datorata si scaderii tarifelor. In prezent, CPP-ul la postul turcesc nu depaseste 200-250 de euro.
TVR 1, marele perdant
La polul opus se afla TVR 1, care a avut cu 41% mai putine GRP-uri livrate: 23.116, fata de 39.359, cat avea anul trecut. Dupa primele sase luni ale anului, postul public nu dadea niciun semn de revenire, insa in iulie a inregistrat prima crestere de anul acesta (+12% fata de iulie 2008).
"Liderul audientelor", Pro TV, s-a "tinut tantos" la inceputul anului si nu s-a grabit sa-si ajusteze tarifele de publicitate. In ianuarie a avut o scadere de 46%, care s-a atenuat treptat. Pentru ianuarie-iunie 2009, Pro TV a ajuns la 177.656 de GRP-uri, cu 7% mai putin decat in primele sapte luni din 2008, in timp ce Antena 1 a avut o crestere de 10% pentru aceeasi perioada.
"Piata de publicitate a ajuns la nivelul celei din 2006. A fost un proces dureros pentru noi si actionarii nostri. Acum ne asteptam la o revenire", declara Adrian Sarbu, Chief Executive Officer al CME, compania care detine Pro TV, la sfarsitul lunii iulie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri