Dinu Patriciu: Leul n-are legatura cu economia reala
Data publicarii: 17-08-2009 | EconomieOmul de afaceri crede ca ar trebui, cat mai repede, sa fixam cursul fata de euro pe baza sistemului consiliului monetar, noteaza Adevarul.
Domnule Patriciu, sunt voci care sustin ca ar fi mai bine sa trecem la euro. Ce credeti?
Orice fel de investitie, cheltuiala, plan de afacere se calculeaza in euro. Companiile isi consolideaza contractele in euro de mult. Asta e un obicei foarte vechi. La inceputul anilor '90 a fost dolarul, apoi euro. Aici e o discutie: euro sau dolarul? Care moneda e mai buna? Pentru ca Romania are mare parte din cheltuielile externe legate de dolar si am profitat in timp de pe urma devalorizarii lui in raport cu euro. Dar se poate intampla si invers. Daca ne legam de euro, avem avantajul ca cea mai mare parte a exporturilor romanesti sunt in euro, circa 70%, dar avem acelasi risc ca orice alta tara europeana legat de importul de materii prime si materii prime energetice.
In acelasi timp exista un risc major ca Europa sa iasa mult mai greu din criza decat Statele Unite. Va intarzia multa vreme relansarea cresterii economice continentale. Europa poarta in spate o povara sociala extrem de mare. Totusi, eu cred ca ar trebui sa fixam cursul fata de euro imediat, prin hotarare unilaterala, pe baza sistemului consiliului monetar. Nu am face decat sa recunoastem o realitate. Leul este o moneda falsa, fara legatura cu economia reala. Este adevarat ca tari care au luat aceasta masura cu multa vreme inainte au avut de suferit in criza. Cauzele au fost diferite. In primul rand, influxul masiv de investitii imobiliare. La costuri hipertrofiate.
Pentru multi romani ar fi extrem de neplacuta prabusirea cursului leu/euro...
Discutam mereu despre cursul monedei nationale. El nu este decat rezultanta speculatiei. Cu ceva vreme in urma spuneam ca pana la sfarsitul anului caderea economica va fi intre 7 si 10%, si ea este azi 8,8%. Tot atunci spuneam ca spre sfarsitul anului cursul ar trebui sa fie 4,7 - 4,8 lei pentru un euro.
Nu e o predictie, ci pur si simplu o parere asupra nivelului de echilibru intre stimularea exporturilor, pe de o parte, si cresterea productiei interne in dauna importurilor. Cu toata buna-credinta, cand vorbesc despre aceste lucruri, sunt acuzat mereu ca as avea tot felul de interese ascunse. De fapt, sunt mai preocupat de raportul dintre euro si dolar (moneda pe care se bazeaza economia chineza...) decat de jocul abstract intre leu si euro. Incerc doar sa ma gandesc cum ne-ar fi mai bine tuturor.
Europa a resimtit mai putin criza...
Astazi e pe cale sa se instaureze un fel de euforie pornita din credinta ca s-a terminat criza odata ce economia americana da palide semne de redresare. Nu inseamna insa ca acelasi lucru se va intampla in Europa. Este unul dintre lucrurile pe care analistii economici incep sa le accepte, adica faptul ca Europa va iesi mult mai greu din criza si inca n-a ajuns la fundul "prapastiei"... Din pacate, Europa de Est este inca victima unei furtuni puternice, iar ochiul furtunii este sistemul bancar austriac. Noi trebuie sa fim extrem de atenti la ce se intampla in continuare.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri