Cum faci bani la bursa din Contractele Financiare pentru Diferenta

Data publicarii: 18-08-2009 | Bursa

Contractele Financiare pentru Diferenta (CFD) sunt destinate investitorilor care vor sa profite de revenirea bursei. Daca piata reintra pe trend descrescator, Contractele Financiare pentru Diferenta pot produce pierderi foarte mari.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) a lansat din 17 august Contractele Financiare pentru Diferenta (CFD). Aceste instrumente permit investitorilor sa mizeze pe sase tipuri de actiuni (BRD, SSIF Broker Cluj, SIF Banat Crisana, SIF Muntenia, Petrom si Banca Transilvania) cu doar 20% din valoarea investitiei, care s-ar fi facut la Bursa de Valori Bucuresti. "Am implementat in premiera pe piata de capital din Romania acest tip de contract din dorinta de a oferi investitorilor o gama cat mai completa de instrumente. Speram ca noile contracte sa aiba un impact pozitiv, iar lichiditatea lor sa creasca gradual, pe masura ce participantii vor percepe avantajele acestora comparativ cu instrumentele clasice din piata spot", a declarat Darius Cipariu, director adjunct al Sibex.
 
Marimile noilor contracte (multiplicatorii) sunt de 100 de actiuni pentru BRD, de 10.000 pentru SSIF Broker Cluj si de 1.000 de actiuni pentru restul.

Pretul de cotare la care se efectueaza marcarea zilnica la piata este pretul de inchidere al actiunii suport aferent pietei regular comunicat de Bursa de Valori Bucuresti.
 
Jocul pe Contractele Financiare pentru Diferenta (CFD) este unul destul de simplu. Spre exemplu, daca un investitor doreste sa achizitioneze de la Bursa din Sibiu un CFD (de 1.000 de actiuni) la un pret de 1leu/actiunea, el va trebui sa depuna initial o marja de 200 de lei, reprezentand 20% din valoarea totala a contractului, de 1.000 de lei. Daca pretul de inchidere din sedinta inregistreaza la Bursa de Valori Bucuresti o crestere de 2%, pana la un nivel de 1,02 lei, atunci investitorul va inregistra pe Bursa din Sibiu un profit virtual de 20 lei, adica un castig de 10% din suma investita initial, de 200 de lei. Daca in momentul in care doreste sa vanda investitorul isi va inchide pozitia la un pret de 0,99 lei/actiunea, acesta va inregistra o pierdere de 10 lei, adica 5% din suma investita.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: