Creditul ipotecar il ingroapa pe cel cu buletinul
Data publicarii: 20-08-2009 | Finante-BanciCreditarea isi revine incet, pe masura ce scad dobanzile la imprumuturi. Bancile si brokerii de credite spun ca revigorarea se simte mai ales in cazul imprumuturilor in euro pentru locuinte si al creditelor de nevoi personale garantate, in timp ce imprumuturile de consum raman in 2009 un produs "prohibitiv". Se vede, de altfel, in statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR): in prima jumatate de an, valoarea creditelor pentru investitii imobiliare a urcat cu 900 milioane de lei (aproximativ 214 milioane de euro), in timp ce imprumuturile de consum s-au redus cu o jumatate de miliard de lei (in jur de 140 milioane de euro). "Inca din primavara, se inregistreaza o tendinta continua de crestere a solicitarilor de credite, in special pe investitii imobiliare. In acelasi timp, se mentine relativ scazuta cererea la imprumuturile de consum", a declarat pentru Gandul Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, fara a da insa o cifra exacta a evolutiei imprumuturilor.
De patru ori mai multe credite imobiliare dupa sase luni
Preferinta populatiei pentru creditele de investitii imobiliare se explica prin faptul ca dobanzile sunt mai mici decat la cele de consum - un produs pentru care nu se solicita garantii, asadar riscant pentru creditori. De exemplu, in iunie, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci pentru creditele in euro cu maturitate intre unu si cinci ani au fost de 5,46% - pentru creditele imobiliare fata de 7,29% - pentru imprumuturile de consum, arata datele BNR.
La lei, diferenta este mult mai mare: 12,39%, in primul caz, fata de 19,20%, pentru creditele de consum. Iar daca se compara dobanzile intre euro si lei, se vede clar de ce romanii se orienteaza catre creditele de investitii imobiliare in euro. "Anul acesta, am dat un singur credit imobiliar in lei si doar doua in 2008. In schimb, cererea de credite imobiliare in euro este de patru ori mai mare in iunie fata de ianuarie", ne-a declarat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance. E drept ca si valoarea medie a unui credit imobiliar a scazut cu 34% fata de anul trecut, ajungand la o suma de 45.000 de euro, adauga ea.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri