Fitch a confirmat ratingul BBB pentru Banca Romaneasca, cu perspectiva negativa

Data publicarii: 20-08-2009 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingul Bancii Romanesti pentru credite pe termen lung 'BBB', cu perspectiva negativa, ratingul creditelor pe termen scurt 'F3', ratingul individual 'D' si ratingul de sustinere '2', arata un comunicat Fitch.

Ratingurile creditelor pe termen scurt si lung, precum si ratingul de sustinere arata potentialul ridicat al Bancii Romanesti sa beneficieze de sprijin din partea bancii mama, National Bank of Greece. Ratingul individual reflecta dimensiunile reduse ale bancii, profitabilitatea slaba, baza restransa de depozite de la clienti si riscurile de creditare aparute in urma extinderii rapide.

De asemenea, reflecta o buna gestionare a riscurilor, cu ajutorul National Bank of Greece, un nivel bun de lichiditate si riscuri limitate in piete.

Banca Romaneasca are o profitabilitate din activitatea de baza scazuta, ceea ce reflecta o crestere continua a costurilor in 2008 si o majorare a provizioanelor pentru credite.

"In contextul crizei financiare mondiale, banca a sistat toate investitiile noi si nu si-a mai comercializat competitiv noile imprumuturi. Conditiile de creditare au fost inasprite semnificativ ca urmare a crizei, iar politicile prudente de management au fost dictate de banca mama", subliniaza analistii Fitch.

Agentia de rating mai precizeaza ca banca ramane expusa la riscurile aferente creditelor in valuta acordate fara garantii. Creditele neperformante au reprezentat 2,3% din totalul imprumuturilor in primul trimestru din 2009.

Banca Romaneasca ramane dependenta de finantarea primita de la compania mama. Ca si in cazul altor banci romanesti, nivelul lichiditatii este confortabil, ca urmare a cerintelor conservatoare de lichiditate impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). 

Banca Romaneasca, prezenta de 16 ani pe piata bancara din Romania, are un capital social de 200 milioane euro o retea nationala formata din 150 de unitati.

In octombrie 2003, grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: