Blocajul financiar ramane boala cronica a economiei
Data publicarii: 21-08-2009 | Finante-BanciIncidentele de plata cu instrumente de debit s-au temperat in luna iulie, dupa recordul inregistrat cu o luna in urma, desi raman inca la cote ridicate. Astfel, valoarea platilor respinse de banci a scazut usor la 794 de milioane de lei, de la 823 de milioane de lei, pe fondul reducerii refuzurilor la plata cu bilete la ordin.
Dupa recordul inregistrat in iunie 2009, cand bancile au refuzat la plata 45.776 de instrumente de debit, in valoare-record de 823,3 milioane de lei, cea de-a doua luna a verii a adus o relativa temperare a incidentelor de acest tip. Astfel, valoarea platilor respinse de societatile bancare a scazut la 794 de milioane de lei, pe fondul reducerii refuzurilor la plata cu bilete la ordin.
Potrivit datelor publicate ieri de Centrala Incidentelor de Plati, in iulie 2009, sumele refuzate la plata cu bilete la ordin au scazut cu aproximativ 31 de milioane de lei, pana la 700 de milioane de lei, inregistrandu-se 43.276 de refuzuri, cu 50 mai putine decat in iunie. Totusi, sumele respinse la plata cu cecuri au crescut in perioada analizata cu 25 de milioane de lei, pana la 938,7 milioane de lei. In acelasi timp, se constata o intensificare a incidentelor generate cu cambii, sumele refuzate la plata cu astfel de instrumente dublandu-se practic in iulie fata de iunie 2009, pana la 38.000 de lei. De altfel, probleme legate de acest tip de instrumente nu au existat inainte de luna mai 2009.
Avansul anual nu se tempereaza
Desi fata de iunie 2009, sumele refuzate la plata au scazut, ritmul de crestere anual al acestora nu se tempereaza. Avansul a urcat in iulie 2009 la 159%, de la un ritm de crestere anual de 136% inregistrat in iunie. In acelasi timp, avansul anual al sumelor respinse la plata cu cecuri a fost de 134%, iar cel cu bilete la ordin, de 163%. De fapt, situatia platilor cu instrumente de debit a inceput sa se deterioreze rapid in ultimul trimestru al anului trecut, cand, de la o valoare a refuzurilor de 496,4 milioane de lei inregistrata in octombrie, brusc s-a ajuns in noiembrie la 723 de milioane de lei. Ulterior, incidentele s-au mai temperat, dar in iunie 2009 problemele s-au agravat din nou. Una dintre explicatii este si valoarea mare a TVA-ului nerambursat la timp firmelor, care atinsese, la finele semestrului I, un nivel-record de 2,54 miliarde de lei.
In ceea ce priveste ritmul de crestere al numarului total de refuzuri, acesta depaseste 100% aproape in toate cazurile. Practic, avansul a fost de 106% la nivel global, de 97% in cazul cecurilor si de 107% in cazul biletelor la ordin.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri