Cursul de referinta coboara usor, la 4,2298 lei/euro
Data publicarii: 21-08-2009 | Finante-BanciCursul de referinta al BNR a coborat usor vineri, cu 0,03% pana la 4,2298 lei/euro, pe o piata apatica, cu tranzactii putine si volume reduse, ce nu a urmat tendinta regionala, alte monede apreciindu-se semnificativ, dupa ce investitorii au aratat un interes mai ridicat pentru pietele emergente.
Joi, banca centrala afisase un curs de referinta de 4,2310 lei/euro, nivel maxim al ultimelor patru saptamani.
"Leul nu s-a miscat foarte mult, iar cursul a ramas stabil in jur de 4,23 lei/euro pe parcursul intregii sedinte. In regiune valutele emergente s-au apreciat destul de mult in fata euro, pe fondul unei reduceri a aversiunii la risc si a cresterilor de pe pietele de capital, insa leul nu a avut acelasi raspuns, pentru ca volumele de tranzactionare sunt foarte reduse si nu exista cerere prea mare", a declarat un dealer din piata.
Moneda nationala a fluctuat pe un interval restrans pe parcursul sedintei valutare de vineri, cursul de schimb osciland in intervalul 4,23 si 4,2350 lei/euro. La 13:10, bancile cumparau un euro cu 4,226 lei si il vindeau cu 4,235 lei.
In regiune, monedele emergente s-au intarit puternic, pe fondul revenirii apetitului la risc fata de regiune. Astfel, zlotul a castigat teren de la 4,15 pana sub 4,11 unitati/euro, in timp ce forintul s-a apreciat de la 271,1 la 269,3 unitati/euro.
Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR a coborat vineri cu aproape 2 bani (0,59%), la 2,9571 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 2,9747 lei/dolar.
Pe pietele internationale, moneda americana a urmat o tendinta de depreciere, pierzand teren de la 1,4210 pana peste 1,43 dolari/euro. La 13:10, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4318 dolari.
Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight din piata monetara au coborat puternic, la 4,5-5,5% pe an, mult sub dobanda de politica monetara, de 8,5% pe an, in conditiile in care se apropie sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, in data de 23 a lunii.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,04% pe an, semnificativ sub cel din sedinta anterioara, de 8,52% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 5,54% pe an, de la nivelul de joi, de 9,02% pe an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri