Deutsche Bank: In trei luni euro va ajunge la 4 lei

Data publicarii: 24-08-2009 | Finante-Banci

Cursul de schimb al leului se bucura de o stabilitate remarcabila in apropierea nivelului de 4,2 lei pentru un euro, de aproape cinci luni. Deutsche Bank vede insa posibila o apreciere a leului in urmatoarele trei luni, spre nivelul de 4 lei pentru un euro, noteaza Cotidianul.

Paritatea euro-leu este, incepand din luna martie a anului curent, cea mai stabila din aceasta parte a Europei, cursul de schimb miscandu-se nesemnificativ in jurul nivelului de 4,2 lei pentru un euro. Analistii straini pun stabilitatea leului pe seama pachetului extern de imprumut de 20 de miliarde de euro contractat de Romania si monitorizat de Fondul Monetar International, dar si pe cea a interventiilor BNR.

Daca unele predictii recente, cum ar fi cea a ING Bank Romania, vad un leu depreciat pana la un nivel de 4,4 lei sau chiar mai mult pana la sfarsitul acestui an, Deutsche Bank, citata de Reuters, le recomanda investitorilor sa vanda euro contra leu deoarece, pe termen de trei luni, moneda nationala se va intari pana la un curs de 4 lei pentru un euro.

Deutsche aminteste ca leul a avut mult de suferit in ultimul an din cauza aversiunii la risc din pietele globale si a pierdut astfel circa 5 procente in raport cu euro, dar ca in prezent fundamentele economice sunt mult imbunatatite.

"Reducerea dramatica a gapului de finantare sugereaza ca perioada de subperformanta a leului se apropie de final", arata Deutsche intr-un raport din 20 august si subliniaza ca acum presiunile sunt de apreciere, atat ca urmare a pachetului de imprumut extern, cat si a sprijinului acordat de BNR stabilitatii monedei nationale. Potrivit dealerilor, banca centrala a intervenit de fiecare data pentru a preveni o depreciere a leului spre nivelul 4,3 lei pentru un euro, se arata in raport, fapt ce a speriat investitorii si a facut ca nivelul cursului sa fie determinat in principal de ordinele comerciale din partea clientilor bancilor.

Deutsche Bank aduce in sprijinul predictiei de 4 lei pentru un euro imbunatatirea extrem de rapida si consistenta a deficitului balantei comerciale, care s-a redus cu circa 70% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Mai mult decat atat, Romania, alaturi de Ungaria, pastreaza cele mai inalte dobanzi de politica monetara din Uniunea Europeana, de 8,5%, fapt ce face plasamentul in leu unul atractiv. La prezentarea ultimului raport asupra inflatiei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca "fundamentele dau stabilitate cursului de schimb, si nu faptul daca intervenim sau nu pe piata valutara". Acesta a completat ulterior: "Descurajam deprecierea cursului!".

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: