Deutsche Bank: In trei luni euro va ajunge la 4 lei
Data publicarii: 24-08-2009 | Finante-BanciCursul de schimb al leului se bucura de o stabilitate remarcabila in apropierea nivelului de 4,2 lei pentru un euro, de aproape cinci luni. Deutsche Bank vede insa posibila o apreciere a leului in urmatoarele trei luni, spre nivelul de 4 lei pentru un euro, noteaza Cotidianul.
Paritatea euro-leu este, incepand din luna martie a anului curent, cea mai stabila din aceasta parte a Europei, cursul de schimb miscandu-se nesemnificativ in jurul nivelului de 4,2 lei pentru un euro. Analistii straini pun stabilitatea leului pe seama pachetului extern de imprumut de 20 de miliarde de euro contractat de Romania si monitorizat de Fondul Monetar International, dar si pe cea a interventiilor BNR.
Daca unele predictii recente, cum ar fi cea a ING Bank Romania, vad un leu depreciat pana la un nivel de 4,4 lei sau chiar mai mult pana la sfarsitul acestui an, Deutsche Bank, citata de Reuters, le recomanda investitorilor sa vanda euro contra leu deoarece, pe termen de trei luni, moneda nationala se va intari pana la un curs de 4 lei pentru un euro.
Deutsche aminteste ca leul a avut mult de suferit in ultimul an din cauza aversiunii la risc din pietele globale si a pierdut astfel circa 5 procente in raport cu euro, dar ca in prezent fundamentele economice sunt mult imbunatatite.
"Reducerea dramatica a gapului de finantare sugereaza ca perioada de subperformanta a leului se apropie de final", arata Deutsche intr-un raport din 20 august si subliniaza ca acum presiunile sunt de apreciere, atat ca urmare a pachetului de imprumut extern, cat si a sprijinului acordat de BNR stabilitatii monedei nationale. Potrivit dealerilor, banca centrala a intervenit de fiecare data pentru a preveni o depreciere a leului spre nivelul 4,3 lei pentru un euro, se arata in raport, fapt ce a speriat investitorii si a facut ca nivelul cursului sa fie determinat in principal de ordinele comerciale din partea clientilor bancilor.
Deutsche Bank aduce in sprijinul predictiei de 4 lei pentru un euro imbunatatirea extrem de rapida si consistenta a deficitului balantei comerciale, care s-a redus cu circa 70% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Mai mult decat atat, Romania, alaturi de Ungaria, pastreaza cele mai inalte dobanzi de politica monetara din Uniunea Europeana, de 8,5%, fapt ce face plasamentul in leu unul atractiv. La prezentarea ultimului raport asupra inflatiei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca "fundamentele dau stabilitate cursului de schimb, si nu faptul daca intervenim sau nu pe piata valutara". Acesta a completat ulterior: "Descurajam deprecierea cursului!".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri