BCR: Anul viitor ar putea aduce concedierea a 150.000 de angajati

Data publicarii: 24-08-2009 | Actualitate

Aproximativ 150.000 de angajati vor fi concediati anul viitor, iar cei mai multi dintre acestia vor fi din sectorul public, considera analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) intr-un raport privind evolutia economiei romanesti.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International (FMI), in 2010, Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile bugetare cu 0,66% din PIB, ceea ce echivaleaza cu 3,5 miliarde de lei. Iar pentru a pune in practica aceasta reducere, Guvernul s-a angajat sa aprobe legislatia necesara pana la finele anului in curs.

In urma acestor concedieri, rata somajului va creste in 2010 la 9%, de la 7,4% la finele acestui an. In luna iulie, somajul ajunsese la o rata de 6,3%, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In cifre, somajul din luna iulie totaliza 572.562 de persoane. Iar o crestere la 7,4%, cat estimeaza BCR ca va ajunge rata somajului la sfarsitul acestui an, inseamna un numar suplimentar de 100.000 de someri pana la finele lui 2009. Adica aproximativ 670.000 de persoane fara loc de munca la finele anului. In plus, daca adaugam si cei 150.000 de someri de anul viitor (cand rata somajului este preconizata sa fie de 9%), ar rezulta ca in 2010 vom avea un numar de 820.000 de someri.

Totusi, Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, este de parere ca scaderea cheltuielilor cu salariile in sectorul public, preponderent din concedieri, ar crea presiuni "extrem de puternice" asupra economiei. Aceste presiuni vor afecta cererea pe plan intern, precum si increderea investitorilor straini. "Scaderea cheltuielilor in sectorul public ar putea sa se realizeze printr-un set mixt de masuri, prin reducerea salariilor si prin restructurari. Daca nu se restructureaza cheltuielile, restrangerea deficitului bugetar va fi foarte dificila, insa aceasta diminuare a cheltuielilor in sectorul public trebuie facuta eficient, deoarece, altfel, sectorul privat ar fi expus unor eforturi mult mai mari de corectie", a spus Anghel.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: