Cum vaneaza firmele din IT angajatii competitorilor

Data publicarii: 24-08-2009 | HR/Cariere

Numarul limitat de specialisti bine pregatiti de pe piata locala si dorinta companiilor de a avea angajati performanti, mai ales in contextul economic actual, incurajeaza vanatoarea de personal de la concurenta.

Unul dintre domeniile in care aceasta este o practica frecventa este IT-ul, unde de foarte multe ori, la plecare, angajatii nu iau cu ei doar abilitatile personale, ci si informatii pretioase, intregi baze de date, spun specialistii in recrutare.

Una dintre companiile care a profitat de conditiile de piata pentru asi construi o structura de resurse umane de calitate este Ness Technologies Romania. Furnizorul de servicii IT Ness Technologies Romania a inlocuit anul acesta 10% dintre angajati pe criterii de performanta. Dragos Nicolaescu, directorul general al companiei, spune ca, in perioada de criza, cand este nevoie de o reducere a costurilor la minimum, ca angajator, faci tot posibilul sa ai un maximum de competenta per angajat.

"Am folosit atat firme de recrutare, cat si propriul networking. Am atras si de la concurenta, dar nu acesta a fost principalul criteriu, ci competenta lor profesionala, reputatia, dedicarea, perseverenta.

I-am atras prin libertatea de decizie, suportul personal si reputatia managerilor directi, prestigiul multinationalei Ness, si, nu in ultimul rand, un salariu pe masura corecta a valorii sale reale in organizatie", a explicat pentru Business Standard Dragos Nicolaescu.

"Anul trecut exista o concurenta serioasa intre companii pentru a atrage cei mai buni oameni, iar pentru a se proteja de «furtul» angajatilor valorosi semnau asa-numitele contracte de gentleman's agreement (acorduri de a nu recruta personal de la concurenta). In ceea ce priveste recrutarea, sunt companii care specifica faptul ca nu doresc oameni de la o anumita companie din varii motive, sau ca, dimpotriva, doresc candidati de la o anumita companie concurenta", afirma Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.

Procesul de recrutare a unor specialisti bine pregatiti de pe piata nu a generat insa si o economie la nivelul salariilor.
"
Oamenii seniori si experimentati nu sunt mai ieftini, tocmai fiindca acum ai mai multa nevoie de ei decat anul trecut", a spus Nicolaescu. Potrivit lui Florin Ochiana, nivelul de decizie limitat si pachetul salarial reprezinta principalele motive ale schimbarilor in cariera. "Ca sa motivezi un angajat bun sa ramana, ar trebui, in masura in care politica firmei o permite, sa ii acorzi mai multa putere de decizie, dar si mai multe compensatii", crede Ochiana.

In prezent, firmele se uita la angajatii buni de la concurenta, dar sunt atente si la cei performanti, disponibili in piata.

Omnilogic, una dintre cele mai mari companii de pe piata, a recurs la un proces de reimprospatare a personalului, incurajata de un excedent de oameni calificati rezultat in urma iesirii din piata a mai multor companii.

"Avem in prezent 80-90 de salariati, dar acum avem posibilitatea sa angajam foarte buni profesionisti si sa renuntam la oamenii care s-au dovedit a fi mai putini buni", precizeaza Gabriel Marin, managing director al companiei de IT Omnilogic.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: