Cati bani valorez?
Data publicarii: 24-08-2009 | HR/CariereLa aceasta intrebare ar trebui sa raspunda cu sinceritate toti candidatii inainte de a merge la interviul de selectie.
Alexandra V. are 20 de ani si a avut norocul sa lucreze, vreme de jumatate de an, intr-o multinationala ca secretara. Pentru acest job temporar ea a primit, inainte de criza, 1.500 de lei lunar. Dupa parcurgerea perioadei pentru care a fost angajata, Alexandra a inceput sa bata pe la portile marilor firme, increzatoare ca va avea succes si ca va obtine cel putin o leafa la fel de mare. Doar avea experienta! Insa planurile ei nu s-au potrivit cu realitatea. Acum are sase luni de cand sta acasa. La inceput, spune tanara, era chemata la interviuri, insa i se ofereau doar salarii de 1.000 de lei, pe care "firesc, le refuzam!". Treptat, Alexandra a inceput sa-si piarda increderea in ea si sa spuna ca "peste tot se fac angajari doar cu pile".
Specialistii in resurse umane spun insa ca tanara nu a procedat intelept atunci cand a refuzat ofertele de 1.000 de lei lunar. Ei ii recomanda fetei sa se intereseze in piata in legatura cu salariile oferite incepatorilor, chiar si celor care au lucrat sase luni si sa accepte sa lucreze la inceput pentru un salariu mai mic! Important este ca are de unde porni.
Leafa, niciodata suficienta
Expertii in resurse umane atrag atentia ca salariul devine aproape intotdeauna un subiect de nemultumire pentru angajat. "Chiar si atunci cand primeste o crestere de salariu, acesta ajunge ca, in doua luni, sa o asimileze ca pe ceva normal, si nu ca pe un factor motivant. Dupa inca una-doua luni, angajatul incepe deja sa fie din nou nemultumit", spune Mihai Dragoi, manager consultanta si dezvoltare la compania de resurse umane ConsulTeam Romania.
O solutie pentru ca fiecare sa inteleaga exact cati bani face este prezentarea la interviurile de recrutare. "In felul acesta, candidatii inteleg exact care sunt cerintele diversilor angajatori si care este, in general, salariul oferit in functie de acestea", considera Daniela Belingher, director general al GBP Pro Consulting din Bucuresti, membru in HR Club.
Intrebari necesare
Specialistii in resurse umane spun ca gasirea raspunsurilor la intrebari precum "cat de bun sunt in ceea ce fac?", "ce experienta si pregatire am?", "care sunt punctele mele forte?", "dar cele slabe?", "cat de bine am performat pana acum?", "ce date am din mediul extern referitoare la salarii?" pot fi cruciale in reusita unei autoevaluari corecte.
"In functie de raspunsurile la aceste intrebari, candidatul poate stabili un nivel estimativ al salariului, al tipurilor de beneficii oferite pentru respectiva pozitie.
Practic, isi poate forma o imagine asupra a ceea ce este considerat valoros pentru pozitia respectiva", explica Geanina Rindasu, project manager compensatii si beneficii la Hewitt Associates, membru in HR Club.
Expertii subliniaza ca este foarte posibil ca nivelul salarial estimat sa nu fie acelasi cu cel pe care il veti primi la angajare. Poate sa fie mai ridicat, dar si mai scazut. "In contextul actual, pot exista mari discrepante intre salariile oferite anul trecut pentru un anumit job si salariile care se ofera in prezent", atrage atentia Geanina Rindasu.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri