Analistii financiari anunta inceputul sfarsitului crizei

Data publicarii: 25-08-2009 | International

Covarsitoarea majoritate a analistilor economici occidentali apreciaza ca exista suficient de multe semne care sugereaza sfarsitul crizei financiare, cei mai optimisti estimand ca economia globala are deja un trend ascendent.

Una dintre primele voci care au anuntat sfarsitul crizei si, concomitent, inceputul refacerii a fost cea a economistului-sef al Fondului Monetar International, Olivier Blanchard. In urma cu o saptamana, Blanchard a afirmat ca tendinta de redresare exista, dar ca ea trebuie sustinuta cu reorientarea Statelor Unite catre exporturi si a Asiei catre importuri. Durata recesiunii globale, potrivit anunturilor oficiale ale FMI, a fost de exact 162 de zile. Pentru Canada, pe de alta parte, criza s-a incheiat cu aproape o luna mai devreme, pe 23 iulie, data la care banca nationala a acestei tari a anuntat ca, pe plan national, recesiunea a luat sfarsit si economia este inscrisa ferm pe un curs de crestere.
 
Indicii bursieri inregistreaza cele mai ridicate niveluri din ultimele 10 luni, iar pretul petrolului urcase vineri la 74 de dolari barilul, dupa o redresare ferma a pietei imobiliare americane - factorul declansator al crizei.

Devizele solide precum dolarul si yenul s-au depreciat usor, pe masura ce investitorii s-au simtit incurajati sa plaseze fonduri in tranzactii mai riscante, dar mai profitabile. Seful Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, a declarat ca "perspectiva revenirii la crestere intr-o perioada scurta pare sa fie favorabila".
 
Bernanke a avertizat ca, foarte probabil, cresterea va fi lenta, iar rata somajului va mai ramane ridicata, sugerand astfel ca si dobanzile vor ramane scazute o perioada mai lunga, cel putin pana la inceputul anului viitor. Asociatia Nationala a Manufacturierilor americani a anuntat, la randu-i, ca productia industriala nationala a inceput sa creasca, pentru prima oara in cursul acestui an.
 
Marile burse asiatice au inceput saptamana cu cresteri spectaculoase, influentate de evolutia bursei americane de la sfarsitul saptamanii trecute. La Tokyo, indicele Nikkei a castigat peste 3% in debutul sedintei de tranzactionare, sustinut si de scaderea cotatiei yenului fata de dolarul american. La final, piata a urcat cu 3,35%. Si bursa din Hong Kong a deschis luni in urcare importanta, cu 2,12%. Noua tari cu economii puternice, inclusiv China si Japonia, au revenit la crestere economica inca de la finele trimestrului 2.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: