Oamenii de afaceri romani solicita infiintarea Mediatorului de Credit

Data publicarii: 26-08-2009 | Afaceri

Creditarea companiilor da semne timide de revigorare, iar blocajul financiar se adanceste continuu, noteaza Financiarul. In aceste conditii, oamenii de afaceri considera ca infiintarea Mediatorului de Credit dupa model francez ar usura, prin consultanta acordata de acesta firmelor, demersurile dificile si costisitoare pentru obtinerea finantarilor.

Planurile de redresare econo­mi­ca adoptate peste tot in lume pentru a scurta si a usura, in egala masura, iesi­rea din criza urmaresc, se pare, aceeasi tinta: reluarea fluxuri­lor de bani in economie  prin relan­sa­rea creditarii. Unii decidenti poli­tici au reusit sa demareze cu succes aceasta intreprindere, altii nu. Cert este ca Franta face parte din prima categorie, dupa ce prese­din­tele Sarkozy a dat dovada de o reala vointa politica cand, la o luna dupa falimentul Lehman Brothers, a dispus crearea unui plan anticriza, finalizat in numai cinci zile. Un plan care poate fi apreciat drept coerent, de vreme ce a asociat masurile de salvare a sectorului bancar francez cu cele pentru relansarea activitatii intreprin­derilor, inclusiv prin inves­titii publice. A avut grija, in schimb, sa impuna institutiilor de credit, ajutate cu bani publici, un asa-zis criteriu de performanta, si anume un avans al creditarii pe parcursul acestui an de la 3% la 4%. Iar ca sa fie sigur ca lucrurile sunt sub control a infiintat si Mediatorul de Credit, o institutie noua in peisajul financiar mondial, menita sa sesizeze cazurile in care bancile sisteaza abuziv finan­tarile catre companiile franceze. Motivatia a fost destul de clara: atat timp cat bancile beneficiaza de bani publici este normal ca o parte dintre acestia sa se intoarca in economia reala. Acestea nu au comentat, ci au semnat  acordurile de colaborare cu nou infiintata institutie.

Misiune si rezultate

In principiu, misiunea Media­torului de Credit este orientata spre trei directii: cresterea creditarii la acel nivel de 4% cerut de presedintele Frantei, oferirea de solutii companiilor, in special sectorului IMM, pentru a obtine finantari de la banci si sesizarea Guvernului in cazul aparitiei unor probleme nerezolvate majore. Mediatorul de Credit, a carui activitate a fost de curand prelungita pana la finele anului viitor, este subordonata ministrului de Finante, are o prezenta departamentala, in­clu­siv in colonii, fiind condus in te­ritoriu de cei mai inalti reprezentanti ai Bancii Frantei. Conducatorul institutiei, numit de presedintele Nicolas Sarkozy, este in prezent Rene Ricol, care este ajutat de un comitet executiv format din opt membri.

Procedura de sesizare a Media­torului de Credit este relativ simpla si rapida. Administratorii compa­nii­lor carora bancile le-au refuzat finanta­rea completeaza un chestionar on-line cu informatii referitoare la situatia financiara din ultimele sase luni, soldul bancar, datele institutiei de credit de la care au incercat sa obtina creditul, precum si pe cele privind expertul contabil al firmei. Exista si posibilitatea ca aceste informatii sa fie trimise si prin serviciul postal. Aceasta procedura are ca efect contactarea imediata a bancii in discutie, care are la randul sau doar trei zile pentru a-si motiva refuzarea finantarii. Daca situatia nu evolueaza in acest termen, media­torul stabi­les­te un contact intre responsabilul din teritoriu al institutiei si compania respectiva. Are loc o verificare amanuntita a dosarului de credit, care, dupa caz, este imbunatatit, si se face o noua cerere la banca, aceeasi care a refuzat prima data sau la alta. In cazul in care compania nu este multumita nici acum de modul in care evolueaza lucrurile, poate cere o alta analiza a dosarului. In aceasta situatie, Mediatorul de Credit are la dispozitie opt zile pentru a accepta continuarea colaborarii. 

In aceste conditii, dupa noua luni de existenta, peste 15.000 de intreprinderi au sesizat institutia, iar 85% dintre acestea au obtinut finantarea dorita, adica un volum total de credite de 2,91 miliarde de euro. Autoritatile franceze consi­dera ca, datorita acestei institutii, peste 140.000 de locuri de munca au putut fi salvate, iar blocajul financiar a fost limitat. Odata cu relansarea creditarii si reluarea fluxurilor financiare in economie, statul a putut sa ramburseze companiilor creante in valoare de peste 13 miliarde de euro.

In fond, toata aceasta intreprin­dere nu a costat niciun ban con­tri­buabilul francez. Dimpotriva a adus un profit net de 1,4 miliarde de euro.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: