Impozitul pe lux, eliminat din 2010

Data publicarii: 07-09-2009 | Finante-Banci

Statul trebuie sa renunte pana la sfarsitul anului la impozitele pe lux. Uniunea Europeana ameninta Romania cu o noua actiune de infringement daca nu va elimina din 2010 accizele pentru blanuri, bijuterii, cristale, parfumuri, arme de vanatoare sau iahturi. Astfel, potrivit unui proiect de lege care va modifica actualul Cod Fiscal, Romania va renunta la suprataxarea acestor bunuri incepand de anul viitor.

In prezent, blanurile sunt accizate cu 45% din pret, parfumurile cu 35%, obiectele din cristal cu 30%, iar bijuteriile cu 15%. Proiectul de lege care prevede renuntarea la aceste accize este acum in dezbatere publica.

Din punct de vedere al accizelor, Romania trebuie sa-si modifice si sa completeze unele definitii ale agentilor economici ce efectueaza operatiuni cu produse accizabile (de exemplu destinatar inregistrat, expeditor inregistrat), precum si sa-si redefineasca momentul de eliberare pentru consum al produselor supuse accizelor armonizate.

De asemenea, e nevoie de definirea expresa a platitorilor de accize in cazul produselor supuse accizelor armonizate, crearea cadrului juridic pentru introducerea sistemului informatizat pentru facilitarea si monitorizarea circulatiei intracomunitare a produselor accizabile in regim suspensiv de accize (EMCS), introducerea posibilitatii de impartire a responsabilitatii de garantare a riscului de neplata a accizelor care ar putea deveni exigibile si stabilirea regimului accizelor pentru lipsurile si pierderile de produse accizabile in afara regimului suspensiv de accize (produse cu accize platite).

Romania trebuie sa transpuna pana la finalul acestui an legislatia comunitara in domeniul impozitului pe profit, al TVA si al accizelor, pentru ca aceste prevederi sa intre in vigoare din 2010.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: