Cum te asiguri ca nu pierzi banii de avans

Data publicarii: 10-09-2009 | Finante-Banci

Cei care se obliga sa cumpere o locuinta aflata in curs de construire pot cere ca in antecontract sa fie stipulate ca acest document va fi notat in cartea funciara a terenului. Astfel, daca dezvoltatorul intra in faliment, cumparatorul are prioritate la recuperarea debitelor.

Achizitionarea unei locuinte le poate da multe batai de cap cumparatorilor. In cazul in care acestia doresc sa cumpere un apartament situat intr-un imobil aflat in curs de constructie, problemele se pot inmulti.

In ultimele luni, tot mai multi dezvoltatori au dificultati in finalizarea constructiilor demarate. Zilele trecute, Mivan Kier a primit unda verde de la Tribunalul Bucuresti pentru a intra in insolventa.

Constructorul a inceput lucrul la un complex rezidential in zona Dristor din Bucuresti, iar pentru o parte dintre imobile a incasat deja avansul. Ina cest context, clientii pot pierde acesti bani.

In situatia lor sunt multi alti romani, care au mizat pe buna credinta a dezvoltatorilor. Insa, acum se trezesc si cu banii luati si fara casa la care visau.

Paza buna

Evaluatorul Mihai Grigore spune ca exista o cale prin care clientii pot evita sa ramana in paguba.

In momentul in care o persoana se decide sa cumpere un apartament amplasat intr-un bloc nou, de regula incheie un antecontract la actul de vanzare-cumparare. Acest act permite promitentului cumparator (clientului) sa stabileasca de comun acord cu promitentul vanzator (dezvoltatorul) conditiile vanzarii.

In document poate fi inclusa o clauza care sa impiedice ipotecarea terenului pe care se construieste imobilul in favoarea bancii care ofera un credit dezvoltatorului.

"Conform codului civil, contractul are putere de lege intre partile contractante si aceste parti decid ele insele continutul contractului. Problema este daca promitentul vanzator va fi de acord cu inserarea acelei clauze, care este perfect legala, stiut fiind ca majoritatea dezvoltatorilor imobiliari apeleaza la credite bancare cu ipoteca pe teren pentru finalizarea proiectului. In plus, chiar daca s-ar semna o astfel de clauza in antecontract, asta nu-l va impiedica pe proprietarul terenului sa-l ipotecheze la banca. In caz de insolventa a acestuia, se va ajunge la un eventual proces, in urma caruia promitentul cumparator tot nu-si va putea recupera avansul platit.

Solutia cea mai eleganta si inteligenta este semnarea antecontractului cu clauza ca se noteaza in Cartea Funciara a terenului acel antecontract. In acest fel, antecontractul va fi opozabil tertilor, inclusiv bancii in favoarea careia eventual s-ar constitui ulterior o ipoteca de catre promitentul vanzator", a explicat pentru evz.ro Mihai Grigore.

Integral in Evenimentul Zilei