Concurenta a declansat patru investigatii pe piata distributiei angro de medicamente
Data publicarii: 11-09-2009 | ActualitateConsiliul Concurentei (CC) a declansat din oficiu patru investigatii noi privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare pe piata distributiei angro de medicamente, se arata intr-un comunicat transmis vineri de autoritatea de concurenta.
"Sectorul farmaceutic este un domeniu prioritar pentru Consiliul Concurentei, avand in vedere disfuctionalitatile existente. De aceea, vom interveni de cate ori va fi necesar pentru restabilirea concurentei pe aceasta piata, astfel incat toata lumea sa aiba acces la medicamente la preturi competitive", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei
Cei patru producatori vizati, la sediile carora s-au efectuat inspectii inopinate, sunt Bayer SRL (societate romaneasca membra a grupului Bayer, importator direct in Romania al produselor Bayer Consumer Care), Baxter AG (societate din grupul Baxter Elvetia, grup specializat in tratamenul unor boli complexe cum ar fi hemofilia, afectiuni imunologice, afectiuni ale rinichilor, boli infectioase, traume), Belupo Pharmaceutical & Cosmetics d.d., companie care comercializeaza produse medicamentoase detinate sistemului cardiovascular, precum si pielii, fiind a doua companie farmaceutica ca marime din Croatia) si Sintofarm SA ( producator roman care realizeaza o serie de medicamente generice destinate sistemului nervos central si sistemului musculo-scheletic).
"In situatia in care se va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care doresc sa coopereze cu Consiliul Concurentei pot obtine imunitate la amenda sau reduceri ale amenzilor de pana la 50% daca apeleaza la politica de clementa", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.
In baza noului program de clementa, adoptat recent de Consiliul Concurentei, aceasta politica se poate aplica si in cazul intelegerilor incheiate de producatori cu distribuitorii lor, cunoscute sub denumirea de intelegeri verticale.
In prezent, Consiliul Concurentei desfasoara mai multe investigatii in acest domeniu, dar si o ancheta sectoriala care urmareste efectuarea unei cercetari aprofundate a domeniului, in vederea identificarii si corectarii principalelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri