Concurenta a declansat patru investigatii pe piata distributiei angro de medicamente

Data publicarii: 11-09-2009 | Actualitate

Consiliul Concurentei (CC) a declansat din oficiu patru investigatii noi privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare pe piata distributiei angro de medicamente, se arata intr-un comunicat transmis vineri de autoritatea de concurenta.

"Sectorul farmaceutic este un domeniu prioritar pentru Consiliul Concurentei, avand in vedere disfuctionalitatile existente. De aceea, vom interveni de cate ori va fi necesar pentru restabilirea concurentei pe aceasta piata, astfel incat toata lumea sa aiba acces la medicamente la preturi competitive", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Cei patru producatori vizati, la sediile carora s-au efectuat inspectii inopinate, sunt Bayer SRL (societate romaneasca membra a grupului Bayer, importator direct in Romania al produselor Bayer Consumer Care), Baxter AG (societate din grupul Baxter Elvetia, grup specializat in tratamenul unor boli complexe cum ar fi hemofilia, afectiuni imunologice, afectiuni ale rinichilor, boli infectioase, traume), Belupo Pharmaceutical & Cosmetics d.d., companie care comercializeaza produse medicamentoase detinate sistemului cardiovascular, precum si pielii, fiind a doua companie farmaceutica ca marime din Croatia) si Sintofarm SA ( producator roman care realizeaza o serie de medicamente generice destinate sistemului nervos central si sistemului musculo-scheletic).

"In situatia in care se va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care doresc sa coopereze cu Consiliul Concurentei pot obtine imunitate la amenda sau reduceri ale amenzilor de pana la 50% daca apeleaza la politica de clementa", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

In baza noului program de clementa, adoptat recent de Consiliul Concurentei, aceasta politica se poate aplica si in cazul intelegerilor incheiate de producatori cu distribuitorii lor, cunoscute sub denumirea de intelegeri verticale.

In prezent, Consiliul Concurentei desfasoara mai multe investigatii in acest domeniu, dar si o ancheta sectoriala care urmareste efectuarea unei cercetari aprofundate a domeniului, in vederea identificarii si corectarii principalelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: