ARAI anunta Congresul International Imobiliar Bucuresti, 21- 22 septembrie 2006

Data publicarii: 15-08-2006
Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, anunta organizarea Congresului International Imobiliar, primul eveniment de acest tip, ce va avea loc la Bucuresti, in 21-22 septembrie, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. La congres vor participa asociatia partenera din Europa Centrala si de Est (CEREAN) precum si cea mai importanta organizatie europeana - CEI (Confédération Européenne de l'Immobilier) ce reuneste 23 de agentii din 13 tari cum ar fi: Anglia, Spania, Austria, Franta, Germania. Congresul se va desfasura inainte de integrarea in UE si va beneficia si de participarea tarilor deja integrate Cehia, Polonia, Grecia precum si a tarilor aspirante la integrare - Turcia si Bulgaria. La eveniment vor participa si reprezentanti ai NAR - National Association of Realtors - SUA.

In deschiderea lucrarilor congresului au fost invitati ca vorbitori, reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Primariei Municipiului Bucuresti precum si ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. De asemenea, reprezentantii ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania) precum si ai ASRO (Asociatia Romana de Standardizare) vor prezenta proiectele ce se derulaeaza in prezent impreuna cu ARAI.

Congresul International Imobiliar de la Bucuresti va aborda subiecte cum ar fi mersul pietei pana la integrare, rapoarte de piata si tendinte, schimbari importante in perioada 2007-2008 precum si 2008-2010, problemele aparute, necesitatile de standardizare la nivel european, probleme de legislatie, evolutia preturilor, investitii. Participantii la Congres vor putea beneficia de date concrete referitoare la ce s-a intamplat dupa integrare in tarile vecine prin prezenta si informatiile frunizate de reprezentantii Cehiei si Poloniei.
„12 mari dezvoltatori de proiecte imobiliare, constructori, investitori, banci dar si firme de consultanta cum ar fi cele de avocatura vor fi prezente la congres pentru a-si prezenta noile proiecte, a-si anunta investitiile, oferta bancara pentru credite imobiliare, posibilitati de finantare dar si serviciile de consultanta.”, comunica Consiliul Director ARAI.

„Ofertele vor fi prezentate unei audiente avizate, formata din agentii imobiliare, firme de consultanta, banci, constructori, firme de avocatura, cadastru. In audienta vor participa aproximativ un numar de 200 de companii fara sa luam in calcul expozitia care este cu intrare libera.”, precizeaza Ruxandra Cleciu - Presedinte ARAI.

Pana acum s-au inscris ca parteneri ai congresului River Invest, Orange, Alpha Bank, Neocasa si Raiffeisen Bank. Vor participa cu prezentari de proiecte, inscrisi pana la aceasta data, Bursa de Valori Imobiliare, Stand Poit Invest, KPMG, Asco Properties, Mister D Company, Deleanu & Asociatii. In expozitie vor fi prezenti cu machete Veles, Mister D Company, Sharada, Asco Properties, Eurohouse, Invest Stand Point, Land Real Invest, Casa Mea Invest, Technicasa etc.

In acest context ARAI enumera anumite tendinte ce caracterizeaza piata romaneasca imobiliara, tendinte ce vor fi dezbatute la Congresul din Septembrie.
In 2006, conform ARAI a avut loc un varf pe segmentul de piata rezidential pe partea de locuinte pentru clasa medie. Daca in anii trecuti segmentele abordate de investitori pe aceasta piata erau cele pentru locuinte de lux, incepand cu sfarsitul anului 2005 au inceput sa se construiasca masiv locuinte pentru clasa medie – aceasta tendinta continuand in 2006. ARAI apreciaza ca incepand cu 2007, pe segmentul rezidential, preturile pentru locuintele medii vor incepe sa se organizeze pe zone, vor aparea mai multe proiecte de locuinte, si cu toate ca la prima vedere nu exista terenuri, ele au fost deja achizitionate cu cativa ani in urma. Incepand cu 2008-2010 tendinta va fi de dezvoltare a segmentului economic.

Referitor la piata de birouri, anul 2006, ca si pana acum a fost anul constructiilor mari dar au aparut si multe cereri din partea IMM-urilor care au nevoie de spatii mici de pana in 250 m2. Pe segmentul cladirilor de birouri, odata cu integrarea va aparea pentru firme si obligativitatea utilizarii unui spatiu cu destinatie specifica de birou si de asemenea va creste nivelul investitiilor Europene, increderea existand inca din 2006. In maximum 4 ani se presupune ca oferta va ajunge la nivelul cererii pe acest segment de piata.

In ce priveste piata comerciala, dupa 2007 va exista tendinta inlocuirii spatiilor comerciale de cartier cu firme furnizoare de servicii (cum ar fi bancile, farmaciile), iar retail-ul se va concentra in centre comerciale mari.

Pe segmentul de piata al cladirilor industriale, vom asista la migrarea ocopantilor de depozite din orase catre centre logistice amplasate in afara acestora si dezvoltarea lor in tara.

Interesanta este atentia cu care Fondurile de Investitii privesc catre tara noastra iar 2006 a reprezentat prima intrare masiva a acestora pe piata romaneasca si o crestere spectaculoasa a numarului de tranzactii de acest gen. Desi segmentele preferate de investitori sunt cele de retail si birouri au aparut deja investitori ce doresc a ingloba in portofoliu si proiecte rezidentiale semnificative.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: