Investitiile pe Bursa bat depozitele bancare
Data publicarii: 24-09-2009 | AfaceriCei care au pariat pe actiunile companiilor listate au obtinut randamente cu mult peste nivelul dobanzilor oferite de banci pentru economiile atrase. Risc mare, castig mare. Investitorii care au mizat in acest an pe titlurile societatilor de investitii financiare.
Pierderile masive inregistrate anul trecut pe Bursa de la Bucuresti i-au alungat pe investitori. Multi si-au inchis pozitiile si au preferat sa-si puna banii ramasi in depozite bancare, mult mai sigure si cu dobanzi la nivelul maxim al ultimilor ani (15-16% pentru lei, la inceputul anului).
Si totusi, cei cu apetit pentru risc, care au continuat sa parieze pe titlurile companiilor listate, au avut cel mai mult de castigat.
Randament de 100% pe SIF-uri
Actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au apreciat, in medie (indicele BET-C), cu 6,5% in prima jumatate a lui 2009, iar de atunci pana in prezent au continuat sa acumuleze inca o crestere de 25%.
Cei care au mizat pe titlurile societatilor de investitii financiare (SIF), sector in cadere cu aproape 85% in 2008, au marcat in 2009 profituri spectaculoase. Un randament de 33% in prima jumatate a anului si o dublare a sumei investite de la inceputul lui 2009 pana in prezent.
Si cresterile nu se opresc aici. In contextul unei posibile majorari a pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% sau chiar de eliminare a lui, titlurile mai au inca potential de apreciere.
Dobanzile la depozite, pe trend descendent
Se explica astfel si tendinta administratorilor de fonduri de pensii private care au mutat o parte din investitiile in depozite in actiuni.
Daca la inceputul anului, in goana dupa lichiditati, bancile erau dispuse sa ofere bonificatii anualizate de pana la 17% la lei si 7,5% la euro, setea lor s-a stins, iar dobanzile incep sa aiba acum numai cate o singura cifra.
Un depozit constituit in moneda nationala la inceputul anului a adus un castig de 7,5% intr-un interval de sase luni si de peste 11% in noua luni.
Si plasamentele in euro au fost tentante pentru investitori, avand in vedere dobanzile mari oferite de banci, mai ales pe termen scurt. Deprecierea leului cu peste 5% in raport cu euro a adus un plus de castig investitiilor in depozite in moneda unica.
Dobanzile si deprecierea au adus astfel investitorilor un plus de peste 10%. In prezent, in contextul intrarii dobanzilor la economii pe un trend descendent, plasarea lichiditatilor in depozite s-ar putea dovedi o investitie tot mai putin profitabila.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri