PricewaterhouseCoopers coboara Romania alaturi de Ucraina in evaluarea riscului unei crize bancare

Data publicarii: 30-09-2009 | Finante-Banci

O analiza a PwC asupra economiilor din Europa Centrala si de Est asaza Romania pe acelasi plan cu Ucraina in privinta amenintarilor pentru sistemul bancar. Motivele ar fi perspectiva unei devalorizari rapide a leului si calitatea slaba a portofoliilor de active bancare. Firma de consultanta PricewaterhouseCoopers a lansat, la inceputul lunii septembrie, raportul "Aterizare dura: Europa Centrala si de Est, in fata crizei economice", cu ocazia Forumului Economic de la Krynica, din sudul Poloniei. Conferinta este considerata cel mai important eveniment anual din punctul de vedere al relevantei economice pentru Europa Centrala si de Est, fiind cunoscuta si drept "Davosul Estului".

In evaluarea generala asupra Europei Centrale si de Est, analistii de la PwC afirma ca regiunea a fost atinsa de criza relativ repede, generand scaderi de PIB si recesiune. "Nu este nicio indoiala ca, dupa o perioada de zbor la inaltimi mari, a urmat o aterizare exceptional de grea", se spune in introducerea raportului.

Pentru inceput, au fost identificate patru elemente care au adus criza in regiune: (1) exporturile catre Europa de Vest au scazut dramatic; (2) sau redus investitiile straine directe (ISD); (3) lipsa de incredere in pietele financiare globale a dus la reducerea drastica a accesului la capital privat; (4) alti factor: deprecierea monedelor, cresterea somajului, probleme ale sectorului financiar, situatia bugetului, care afecteaza companiile si consumatorii.

Alerta pentru banci

Pentru 2010, raportul prognozeaza o "crestere 0" a PIB, dar avertizeaza asupra unor riscuri care ar putea face situatia mai dificila: devalorizarea puternica a leului si "o criza bancara, care ar putea urma". Rationamentul porneste de la faptul ca aproximativ 60% din creditele catre populatie sunt denominate in alte valute.

Criza financiara a adus deprecierea monedei nationale, ceea ce a inrautatit situatia datornicilor si a bancilor. De asemenea, deficitul bugetar a ajuns la 5% in 2008 si va ramane la niveluri mari in 2009 si 2010. Situatia este complicata de un deficit de cont curent excesiv. "O alta depreciere puternica a monedei, inca posibila in aceste conditii, ar putea pune sectorul bancar sub o amenintare serioasa".

La acest capitol, Romania este pusa alaturi de Ucraina. "Cresterea excesiv de rapida a creditarii interne a avut drept consecinta deteriorarea calitatii portofoliului de active bancare, ceea ce, in cazul recesiunii, poate duce rapid la cresteri mari ale datoriilor neperformante", se mai arata in raport.

Compania de consultanta a dedicat un capitol si conditiilor in care se pot face afaceri in Romania. "La modul general, Romania ofera companiilor un mediu de business relativ favorabil, iar povara fiscala este moderata. Totusi, coruptia ramane o problema importanta". Indicatorul de percepere a coruptiei in Romania a fost 3,8 in 2008, media regiunii fiind 3,9. Lipsa totala a coruptiei este notata cu 10.

Integral in Financiarul