Bancile incep sa ofere alternative la Prima Casa

Data publicarii: 01-10-2009 | Finante-Banci

Impulsionate de interesul crescut pentru "Prima Casa", bancile lanseaza credite ipotecare ce vizeaza aproape acelasi  segment de piata. Desi costurile sunt ceva mai mari, alternativele oferite au marele avantaj de a-i scapa pe clienti de birocratia care inconjoara programul guvernamental. Cu alte cuvinte, daca un credit prin "Prima Casa" se acorda in aproximativ trei luni, un ipotecar fara garantia statului se da in mai putin de o luna. Un alt avantaj al acestor alternative este suma mare ce poate fi imprumutata. Dintre dezavantaje, avansul mai mare care trebuie adus de client si comisionul de rambursare anticipata sunt cele mai importante.

ING Bank a fost cea care a dat startul. S-a retras din programul guvernamental si a lansat "ING de Casa Noua". Creditul ipotecar are o dobanda variabila (la un an) de 5,5% pe an si o dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,11%, pentru un credit de 80.000 de euro pe 30 de ani.

Prin "Prima Casa", banca acorda un credit de maximum 57.000 de euro, clientul urmand sa aduca un avans de 3000 de euro. Daca locuinta ce urmeaza sa fie achizitionata este mai scumpa de 60.000 de euro, clientul trebuie sa adauge aceasta diferenta la avans. Creditul ING necesita 25% avans din partea clientului, insa are o suma maxima ce poate fi imprumutata de 80.000 de euro.

Totodata, acesta se obtine pentru cumpararea sau construirea unei locuinte cu scop de resedinta principala, chiar daca exista in proprietate si alte imobile sau terenuri.
Dupa 12 luni, titularul imprumutului poate sa ramburseze creditul anticipat, fara nici un comision suplimentar.

O alta alternativa la "Prima Casa" este oferita de Banca Italo Romena prin Creditul pentru tinerii casatoriti. Prin acest credit, banca acorda finantari de pana la 150.000 de euro, pe o durata de 30 de ani. Creditul se acorda doar tinerilor casatoriti cu varsta de pana la 35 de ani, pentru cumpararea primei locuinte, insa are avantajul ca finantarea poate merge pana la 100% din valoarea imobilului.

Dobanda nominala aferenta acestui credit variaza in functie de perioada de rambursare - astfel, pentru un credit acordat pe o perioada de 10 ani, dobanda este in prezent de 4,32% p.a., in timp ce, pentru acelasi tip de credit, acordat pe o perioada de 30 de ani, dobanda este 5,32% p.a.

Canibalism

Chiar si bancile care participa la "Prima Casa" au lansat pe piata credite ce concureaza programul guvernamental. Millennium Bank este in plina campanie de promovare a unui credit ipotecar prin care banca acorda finantari de pana la 300.000 de euro (sau echivalentul in lei) pe o durata de 30 de ani. Dobanda este variabila, calculata pe baza indicelui Robor/Euribor la trei luni plus o marja incepand de la 6,5% si depinde de procentul din valoarea imobilului ipotecat pe care il finanteaza banca prin credit.

Astfel, pentru un avans mai mare sau egal cu 40% din valoarea imobilului achizitionat formula de calcul este Robor3M+6,5%, iar pentru un avans mai mic de 40% - Robor3M+7%. In cazul unui credit in euro, dobanda se calculeaza in functie de Euribor.

Banca percepe un comision de rambursare anticipata de 2%, dar clientii beneficiaza de gratuitate in ceea ce priveste comisionul de administrare si asigurarea de viata.

Creditul EuroIpotecar este alternativa Bancpost la "Prima Casa". Creditul poate fi folosit pentru cumpararea/renovarea locuintei, pentru refinantarea unui credit ipotecar sau pentru achizitia unui teren. Creditul se acorda in lei sau euro, avansul minim este de 25%, iar perioada de rambursare se intinde pana la 35 de ani. Dobanda este indexata la Robor, respectiv Euribor (se actualizeaza trimestrial). Marjele fixe peste Euribor incep de la 6% si 3% peste Robor. Marja de dobanda depinde de avans si de valoarea creditului. Marja maxima este de 7,25% la euro si 4,25% la lei pentru produsul promotional cu asigurarea de viata atasata. Banca nu percepe comisioane de gestiune lunare sau anuale, dar rambursarea anticipata est taxata cu 3,5%.

Curentul