Concediul medical amana momentul disponibilizarii

Data publicarii: 07-10-2009 | HR/Cariere

Angajatii romani incearca sa-si salveze jobul sau macar sa amane data concedierii luandu-si perioade lungi si dese de concediu medical. In prima jumatate a acestui an, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, au fost inregistrate doua milioane de concedii medicale la nivelul intregii tari. Un angajat care solicita concediu medical poate ramane cateva luni in plus in companie si poate obtine venituri mai mari decat in cazul in care ar deveni somer, explica specialistii in resurse umane.

"Concediul medical presupune suspendarea automata a contractului de munca. In perioada in care un angajat se afla in concediu medical, potrivit legii, acesta nu poate fi concediat", explica Magda Volonciu, avocat specializat in dreptul muncii.

In acelasi timp, spune Volonciu, concediul medical poate suspenda perioada de preaviz si o poate prelungi la nesfarsit, in acest interval angajatul nu poate fi demis.

Asadar, angajatul care isi ia un concediu medical, chiar daca este unul fictiv, nu poate fi dat afara. "In plus, concediul medical este foarte greu de contestat si, in majoritatea cazurilor, angajatul are castig de cauza", adauga Magda Volonciu. Un angajat poate beneficia, de regula, de 90 de zile de concediu medical pe an, dar poate beneficia de dublul acestei perioade daca o poate dovedi medical. In cea mai mare parte a perioadei de concediu medical, angajatul este platit de stat, angajatorul fiind obligat sa plateasca doar un anumit numar de zile, in functie de numarul de angajati.

Potrivit Magdei Volonciu, concediul medical este privit cu scepticism de angajatori, mai ales ca absenteismul pe motive medicale a avut intotdeauna o pondere mare pe piata muncii din Romania.

Primii la cresterea absenteismului pe motive medicale

Si anul trecut, angajatorii din Romania se clasau pe primul loc in Europa dupa cresterea absenteismului pe motive medicale, potrivit raportului Health&Benefit realizat de firma de consultanta in resurse umane Mercer. In 2008, peste 40% dintre companiile de pe piata locala au raportat o crestere semnificativa a cererilor de zile libere pe motive medicale. In ceea ce priveste numarul de zile de concediu medical obtinute pe parcursul anului trecut, angajatii romani s-au clasat pe pozitia a patra, dupa angajatii din Bulgaria, Portugalia si Norvegia.

Angajatii europeni care au avut cele mai putine zile de concediu medical au fost cei din Marea Britanie si Turcia. La nivel european, numarul mediu de absente pe criterii medicale a fost de 7,4 zile pe an. In 2008, numarul mare de zile de concediu medical avea ca principala cauza supraincarcarea si suprasolicitarea angajatilor la locul de munca, spun specialistii in resurse umane. Potrivit Ioanei Tot, senior consultant ConsulTeam Romania, partener local Mercer, numarul zilelor de concediu de odihna este mult mai mic pe piata locala comparativ cu cel din alte tari din Europa. Marea majoritate a angajatilor beneficiaza de 20-21 de zile de concediu de odihna anual si foarte multi dintre acestia lucreaza, de cele mai multe ori, peste program sau in weekend.

"Din pacate, in urma interactiunii cu candidatii in cadrul proceselor de recrutare, am aflat ca aceste ore suplimentare rareori sunt compensate conform legii: fie remunerate dublu, fie compensate cu zile libere. Astfel, din cauza faptului ca este un volum mare de munca si putin timp pentru recuperare, singura varianta care le-a ramas angajatilor a fost sa apeleze la concediul medical. Aceste cereri de concediu medical in vederea recuperarii se adauga cererilor pentru concediul medical in vederea tratamentului afectiunilor", precizeaza Ioana Tot.

Integral in Business Standard