Nintendo, Google si Apple au castigat batalia cu criza
Data publicarii: 07-10-2009 | InternationalNintendo (Japonia), Google si Apple (Statele Unite) conduc topul celor mai performante 25 de companii din lume, care au reusit sa creasca in perioada 2004-2008 in pofida colapsului pietelor de capital de la finele anului trecut, potrivit studiului Global Champions 2009, efectuat de AT Kearney, informeaza Mediafax.
Studiul analizeaza performantele din ultimii cinci ani ale celor mai mari 2.500 de companii listate din intreaga lume, fiind fundamentat, pe de o parte, pe evolutia vanzarilor, si, pe de alta parte, pe fluctuatia cotatiilor bursiere.
In urma turbulentelor de pe pietele financiare de la sfarsitul anului trecut, dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008, indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a pierdut 30% din valoare, Nikkei (Tokyo) a scazut cu 35%, FTSE (Londra) s-a retras cu 25%, BOVESPA (Brazilia) a cazut cu 37%, RTSI (Rusia) s-a prabusit cu 72%, BSE SENSEX (India) a coborat cu 45%, iar SSE (China) a inregistrat un declin de 58%, aminteste AT Kearney.
Vanzarile celor 25 de companii "campioane" au urcat cu 27%
Cele 25 de companii desemnate "campioni" ai crizei globale au inregistrat o crestere medie a valorii de piata de 15% in perioada 2004-2008, in pofida scaderilor puternice de la finele anului trecut, in timp ce capitalizarea tuturor celor 2.500 de companii analizate s-a redus cu 8%. Totodata, vanzarile celor 25 de companii au urcat cu 27%, in timp ce avansul mediu al incasarilor celor 2.500 de firme incluse in studiu au crescut cu numai 11%.
Gigantul IT Google a avut vanzari in crestere cu 62%
Topul "Global Champions" este condus in acest an de compania japoneza Nintendo, cu o crestere de 36% a vanzarilor, respectiv cu 38% a valorii de piata in perioada 2004-2008, urmata de gigantul IT Google, cu avansuri de 62%, respectiv 9% ale celor doi indicatori. Pe pozitia a treia se situeaza Apple, companie emblematica pentru piata electronicelor de consum, ale carei vanzari au urcat cu 41% in ultimii cinci ani, in timp ce capitalizarea s-a majorat cu 24%.
Printre cele mai performante 25 de companii din lume, conform studiului AT Kearney, se mai numara grupul energetic franco-belgian GDF Suez, actionarul majoritar al Distrigaz Sud si retailerul online Amazon.com. Companiile care s-au mentinut in top in acest an sunt America Movil, Apple, BHP Billiton, Doosan Heavy Industries, Hyunday Heavy Industries, Kuhne & Nagel si Reliance Industries.
Cele 25 de companii din topul "Global Champions 2009" au obtinut, in 2008, vanzari de circa 700 miliarde de dolari si aveau, la finele anului trecut, o capitalizare de piata de aproape 1.000 miliarde dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri