Cum se poate cumpara o locuinta cu suprafata dubla prin Prima casa

Data publicarii: 09-10-2009 | Finante-Banci

Doar 130 de romani au optat pentru construirea unei case la curte prin programul guvernamental de garantare a creditelor imobiliare, noteaza Cotidianul. Chiar daca este mult mai convenabila constructia unei case decat cumpararea unui apartament, aplicantii "Prima casa" se imprumuta mai mult pentru apartamente, fie noi, fie vechi. Motivul pentru care cumparatorii de locuinte cu garantie din partea statului nu vor sa isi construiasca case consta in faptul ca garantia nu include si cumpararea terenului, precum si faptul ca ideea de a construi sperie pe multi.

"Pana in prezent, aproximativ 130 de dosare aprobate vizeaza constructia de case. Este putin. Un motiv ar putea fi ca nu se incumeta orcine sa construiasca o casa. Nu se pricepe oricine", a declarat pentru Cotidianul Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Cel care solicita un credit in acest scop va trebui sa angajeze o firma, nu sa lucreze in regie proprie. Banca va deconta etapizat costurile de construire. De exemplu, dupa terminarea structurii, firma se duce cu facturile si isi ia banii de la banca.

Cei care vor o casa la curte pot opta fie pentru o constructie traditionala, din zidarie, fie pentru una pe structura usoara, in stil american. Oricum, vor avea o locuinta mult mai mare decat un apartament la bloc, fie ca este vorba de locuinte noi, fie de unele in blocuri comuniste.

"In prezent, metrul patrat construit al unei case din caramida si beton costa aproximativ 450 de euro, cu tot cu manopera. Aceasta este de aproximativ 130 de euro pentru fiecare metru patrat, inclusiv finisaje. Finisajele vor fi unele de calitate medie, nici cele mai scumpe, nici cele mai ieftine", ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei de constructii Policons Group SRL. Cum limita maxima va fi de 60.000 de euro, un aplicant isi va putea ridica o casa de 133 de metri patrati construiti. Suprafata utila este insa mai mica. Specialistii spun ca, in functie de proiect, aceasta este in medie mai mica decat cea construita cu 25%. Rezulta o locuinta de aproximativ 100 de metri patrati utili.

In cazul in care se va opta pentru o locuinta pe structura usoara, de tip american, cu panouri tip sandvis, costurile vor fi mai mici. Pretul mediu pentru o casa din lemn este de 350 de euro/mpc. Se va putea construi cu 60.000 de euro o locuinta de 170 mpc, adica de 127 de metri patrati utili. Avantajele acestui tip de locuinta il reprezinta pretul si durata rapida de executie. Ca dezavantaje putem enumera faptul ca au durata de viata mai mica decat cele din zidarie si sunt mai greu de vandut deoarece romanii inca sunt reticenti in a locui in astfel de imobile. In cazul imobilelor din zidarie, la capitolul avantaje pot fi trecute durata de viata mai mare, posibilitatea de a proiecta locuinta asa cum se doreste si posibilitatea de a executa orice lucrare de finisare. La capitolul dezavantaje putem trece durata de executie mai mare si costuri mai mari.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: