Barack Obama a primit premiul Nobel pentru Pace

Data publicarii: 09-10-2009 | International

Premiul Nobel pentru Pace i-a fost atribuit vineri presedintelui american Barack Obama, primul lider de culoare al Statelor Unite, care a a influentat puternic politica externa, optand pentru o abordare mai consensuala si multilaterala, relateaza AFP.

"In calitate de presedinte, Obama a creat un nou climat in politica internationala", a declarat, la Oslo, presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Barack Obama se confrunta, insa, in continuare, cu doua conflicte deschise: in Irak si in Afganistan, pentru care cauta o strategie noua si unde situatia se degradeaza pana in punctul in care unii il compara cu Vietnamul.

Comitetul Nobel a anuntat ca "a acordat o importanta deosebita viziunii si eforturilor lui Obama pentru o lume fara arme nucleare".

Cel mai puternic om al planetei, Barack Obama, care a fost investit in functie in urma cu mai putin de noua luni, a pledat luna trecuta la ONU pentru o lume fara arme nucleare. "Nu trebuie niciodata sa ne incetam eforturile inainte de a vedea ziua in care armele nucleare vor fi eliminate de pe suprafata Pamantului", a spus Obama in timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate. In timpul presedintiei sale, executivul ONU a adoptat o rezolutie prin care a cerut o lume denuclearizata.

"Diplomatia multilaterala si-a regasit o pozitie centrala, cu un accent pe rolul pe care ONU si alte institutii internationale pot sa il joace", a adaugat Jagland.

Presedintele american a rostit in luna iunie, in Egipt, un discurs prin care a incercat sa "creeze poduri" intre tara sa si lumea musulmana, dupa ani de tensiuni legate de atentatele din 11 septembrie si de razboiul impotriva terorismului care a urmat.

"Ciclul neincrederii si discordia trebuie sa se incheie", a spus el la universitatea din Cairo, dupa ce a salutat audienta cu "Salam Aleikum" (Pacea sa fie cu voi. "Am venit sa caut un nou inceput intre Statele Unite si musulmanii din lume, un inceput bazat pe interesul reciproc si pe respectul reciproc", a spus el.

Printre meritele presedintelui american, Jagland a enumerat si angajamentul in lupta impotriva incalzirii climatice. Premiul Nobel ii va fi decernat la Oslo in 10 decembrie, data care coincide cu conferinta internationala pentru clima de la Copenhaga.

De asemenea, Obama si-a luat angajamentul sa inchida centrul controversat de detentie de la Guantanamo, unde se mai afla 223 de persoane. Casa Alba pare sa fi renuntat, insa, la data-limita ianuarie 2010, fixata initial.

Insa nu totul decurge bine. Desi a putut sa inceapa retragerea trupelor americane din Irak, Barack Obama ramane pe frontul afgan. In plus, tentativele sale pentru o coalitie in Orientul Mijlociu, din care a facut o prioritate, par in impas. Eforturile trimisului special american George Mitchell pentru relansarea procesului de pace se lovesc in special de refuzul Israelului de a suspenda colonizarea.

Barack Obama este al treilea inalt responsabil democrat american care primeste premiul Nobel in decurs de cativa ani, dupa Jimmy Carter in 2002 si Al Gore in 2007. De asemenea este al treilea presedinte al Statelor Unite care este recompensat in timpul mandatului sau, dupa Theodore Roosevelt in 1906 si Woodrow Wilson in 1919.

205 persoane si oganizatii au fost in cursa anul acesta pentru premiul Nobel pentru Pace, printre care si presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul si fostul opozant din Zimbabwe Morgan Tsvangirai, senatoarea columbiana Piedad Cordoba, fosta ostatica columbiano-franceza Ingrid Betancourt, printul iordanian Ghazi Ben Mohammed Ben Talal sau disidentul chinez Hu Jia.

Premiul consta intr-o medalie, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane sudeze (aproape un milion de euro).

NewsIn