Cum influenteaza caderea guvernului economia

Data publicarii: 14-10-2009 | Economie

Brokerii de pe piata monetara se asteapta ca, in urmatoarele zile, euro sa treaca de pragul psihologic de 4,3 lei. Caderea guvernului Boc ar putea arunca in aer acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) deoarece respectarea termenelor pentru conditionalitatile impuse de FMI este aproape imposibila. "Caderea guvernului Boc ar putea pune in pericol acordul cu FMI deoarece trebuiau aprobate niste legi pana la vizita delegatiei FMI de la finalul lunii octombrie. Iar una dintre legi era chiar a pensiilor, care era impusa de FMI. In conditiile date nu stiu daca aceasta lege se va aproba. De fapt sper sa avem guvern pana la vizita FMI, deoarece acum nu au nici cu cine sa discute", zice analistul Bogdan Baltazar.

Demiterea guvernului Boc prin motiunea de cenzura va avea repercusiuni si asupra leului si a bursei.

"Va continua presiunea asupra leului, vor continua restrictiile pe care si le-au autoimpus atat investitorii straini, cat si cei romani si ne asteptam la un blocaj administrativ. Administratia va continua sa lucreze la jumatate din «turatie»", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. De fapt, ieri, 13 octombrie, euro a atins pragul de 4,3 lei imediat dupa anuntarea trecerii motiunii de cenzura, insa ulterior a inceput sa coboare spre 4,28 lei, dealerii suspectand o interventie a bancii centrale. Cursul de referinta anuntat pe 13 octombrie de BNR a fost de 4,2897 lei/euro, nivel ce n-a mai fost atins din 24 martie, cand era de 4,2924 lei/euro. Luni, 12 octombrie, banca centrala afisase un curs de referinta de 4,2840 lei/euro.

Brokerii de pe piata monetara se asteapta ca, in urmatoarele zile, euro sa treaca de pragul psihologic de 4,3 lei. "Caderea guvernului, bucuria speculatorilor", spune Cristian Sima, presedintele WBS Romania. "Ma bucur ca guvernul Boc a cazut si sper ca euro sa creasca fata de leu. Si cred ca va creste chiar daca BNR va mai interveni in piata. In ceea ce priveste viitorul s-ar putea ca schimbarea sa fie de bun augur pentru romani. Un guvern de tehnocrati ar putea sa taie in carne vie si sa faca cu adevarat o reforma care sa puna pe drumul cel bun economia", mai spune Cristian Sima.

Integral in Cotidianul