Cum influenteaza caderea guvernului economia
Data publicarii: 14-10-2009 | EconomieBrokerii de pe piata monetara se asteapta ca, in urmatoarele zile, euro sa treaca de pragul psihologic de 4,3 lei. Caderea guvernului Boc ar putea arunca in aer acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) deoarece respectarea termenelor pentru conditionalitatile impuse de FMI este aproape imposibila. "Caderea guvernului Boc ar putea pune in pericol acordul cu FMI deoarece trebuiau aprobate niste legi pana la vizita delegatiei FMI de la finalul lunii octombrie. Iar una dintre legi era chiar a pensiilor, care era impusa de FMI. In conditiile date nu stiu daca aceasta lege se va aproba. De fapt sper sa avem guvern pana la vizita FMI, deoarece acum nu au nici cu cine sa discute", zice analistul Bogdan Baltazar.
Demiterea guvernului Boc prin motiunea de cenzura va avea repercusiuni si asupra leului si a bursei.
"Va continua presiunea asupra leului, vor continua restrictiile pe care si le-au autoimpus atat investitorii straini, cat si cei romani si ne asteptam la un blocaj administrativ. Administratia va continua sa lucreze la jumatate din «turatie»", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. De fapt, ieri, 13 octombrie, euro a atins pragul de 4,3 lei imediat dupa anuntarea trecerii motiunii de cenzura, insa ulterior a inceput sa coboare spre 4,28 lei, dealerii suspectand o interventie a bancii centrale. Cursul de referinta anuntat pe 13 octombrie de BNR a fost de 4,2897 lei/euro, nivel ce n-a mai fost atins din 24 martie, cand era de 4,2924 lei/euro. Luni, 12 octombrie, banca centrala afisase un curs de referinta de 4,2840 lei/euro.
Brokerii de pe piata monetara se asteapta ca, in urmatoarele zile, euro sa treaca de pragul psihologic de 4,3 lei. "Caderea guvernului, bucuria speculatorilor", spune Cristian Sima, presedintele WBS Romania. "Ma bucur ca guvernul Boc a cazut si sper ca euro sa creasca fata de leu. Si cred ca va creste chiar daca BNR va mai interveni in piata. In ceea ce priveste viitorul s-ar putea ca schimbarea sa fie de bun augur pentru romani. Un guvern de tehnocrati ar putea sa taie in carne vie si sa faca cu adevarat o reforma care sa puna pe drumul cel bun economia", mai spune Cristian Sima.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri