Scenarii pentru cursul de schimb

Data publicarii: 14-10-2009 | Finante-Banci

Ne-am obisnuit in acest an cu BNR aparand cu dintii leul si vanzand euro pentru a satisface cererea. Dupa ultimele raportari, un miliard de euro din rezerva a fost utilizat in acest scop doar in septembrie, iar alte 4,5 miliarde pana in acel moment. Ce se va intampla daca rezervele se subtiaza dramatic anul viitor? De unde facem rost de euro pentru a-i arunca in piata interbancara impiedicand o depreciere si mai mare a monedei nationale? Riscul vanzarii valutei pentru a apara leul in an electoral se va materializa in anii ce vin, daca criza economica globala se prelungeste, iar costul ajustarii cheltuielilor bugetare din Romania devine cu atat mai greu de acoperit cu cat a fost amanat mai mult. Iata un posibil scenariu al evolutiei cursului de schimb in contextul evenimentelor posibile in urmatoarele luni.

Echilibru electoral

Campaniile electorale au reprezentat in mod traditional o oaza de liniste pentru leu. Tot ce insemna ajustare dureroasa, concedieri din sectorul public, reducere de cheltuieli etc. a fost amanat dupa alegeri. Leul a ramas "tare" pentru a nu scumpi importurile si a urca inflatia, dar a revenit la valori mai aproape de realitatea economica in lunile de dupa alegeri. Cum si Mugur Isarescu a avut propria campanie electorala pentru sefia BNR, cursul a avut toate motivele sa intepeneasca in a doua parte a anului 2009.

Un dus rece

Prin ianuarie 2010 (al doilea tur de scutin pentru alegerea presedintelui se termina prea aproape de sarbatori) vor urma corectiile pe curs, moment in care BNR va arunca pisica in curtea Guvernului, iar Guvernul - in cea a FMI, pentru ca poporul sa inteleaga din "vina" cui se intampla toate neplacerile. Am paria pe o devalorizare lenta a leului pana prin martie sau pe una foarte rapida in ianuarie, urmata de declaratii linistitoare pe toate canalele, pentru a nu determina populatia sa schimbe masiv lei in valuta. Astept deci o noua replica a guvernatorului de genul "Ce, e mult?", cu referire la cursul leu/euro.

Contributia externa

BNR are rezerve inca suficiente pentru a impiedica euro sa sara mult peste 5 lei, cu conditia ca in regiune sa nu apara o criza similara cu cea din Asia in anii '90. Caz in care s-ar putea sa regretam ca am vandut prea usor euro din rezerva doar pentru a tine cursul din considerente electorale si... comerciale (importatorii fac regulile jocului in Romania). Adaugam la asta o foarte posibila instabilitate politica autohtona, si avem ingredientele unei crize valutare de proportii. Sa speram ca nu vom ajunge insa pana acolo si ne vom limita la ajustarile postelectorale, precum in anii 1997, 2001, 2009 (2005 a fost intr-adevar o exceptie, banii "fierbinti" din exterior acoperind risipa si dezechilibrele anului electoral).

Nu cautati la banca un curs mai bun

Dupa anuntul demisiei jumatatii PSD din Guvernul Boc, am dat o raita pe la casele de schimb valutar din zona Piata Romana. Pe interbancar, cotatiile erau in jur de 4,25 lei/euro, cel mai bun curs din zona era la 4,27 lei/euro, am gasit mai multe oferte la 4,28-4,29 lei/euro, iar la ghiseul UniCredit-Tiriac - nici mai mult, nici mai putin de 4,32 lei la vanzare! De ce sunt bancile mult mai profitoare decat casele de schimb nebancare la vanzarea de euro? Pai, din doua motive. Profita de comoditatea debitorilor (cea mai mare cerere vine de la cei cu credite in euro care trebuie sa plateasca ratele lunare) si de repartizarea neuniforma a caselor de schimb care au cursuri avantajoase (prin cartiere mai marginase, unde rulajele sunt mici, marjele aplicate de casele de schimb cresc).

Romania Libera