Supraincarcarea angajatilor aduce rezultate financiare cu 20% mai mici
Data publicarii: 16-10-2009 | HR/CariereFirmele care isi incarca angajatii cu mai multe sarcini decat acestia pot duce au rezultate financiare cu 20% mai mici decat companiile care respecta echilibrul munca-viata al salariatilor, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta Morgan Redwood.
Potrivit specialistilor HR, foarte putini manageri de pe piata romaneasca reusesc sa creeze un nivel optim de stres in compani-ile sau departamentele pe care le conduc. Nu doar supraincarcarea are efecte nocive asupra businessului, spun specialistii, ci si lipsa de activitate a unor angajati, asa-numitul "sub-stres" aducand pierderi financiare firmelor. In perioada de criza, supraincarcarea a devenit o practica aproape normala, deoarece restructurarile de personal au dus la o redistribuire a sarcinilor catre angajatii ramasi in fiecare firma.
"Chiar ieri am avut un curs cu «supravietuitorii» dintr-o firma care a trecut printr-o restructurare drastica. Erau extrem de tristi, blazati si obositi. Desi compania respectiva a redus numarul de posturi cu 40%, nimeni nu s-a gandit sa revizuiasca si procesele si fluxurile de lucru", spune Madalina Popescu, directorul general al firmei de resurse umane Pluri Consultants.
Aceasta povesteste ca oamenii ramasi in firma au fost nevoiti sa preia toate activitatile pe care le aveau colegii lor, ceea ce a creat o presiune foarte puternica asupra celor mai multi dintre angajati.
Unii s-au trezit ca trebuie sa relationeze cu clienti despre care nu au auzit niciodata sau ca trebuie sa rezolve situatii interne pe care nu le cunosteau.
"Daca pana la finele anului 2008 am fost obisnuiti sa obtinem un cumul de rezultate intr-un timp anume, situatia actuala de piata ne preseaza sa obtinem aceleasi rezultate intr-un context in care bogatia de resurse la dispozitia fiecaruia dintre noi este puternic diminuata", explica Bogdan Pode, senior trainer in cadrul firmei de training Human Invest.
Domeniile in care stresul este peste nivelul optim
Industriile in care supraincarcarea angajatilor este mai mare in aceasta perioada decat anul trecut sunt, potrivit specialistilor HR, productia si retailul.
"In domeniul bancar, putem spune ca s-a trecut anul acesta de la un fenomen de supraincarcare la unul de subincarcare", spune directorul general al Pluri Consultants. "Industriile cele mai afectate de criza sunt si cele in care demotivarea angajatilor a crescut cel mai mult, mai ales daca top managementul companiei nu a tratat aceasta problema", spune si Aura Cadis, managing consultant in cadrul firmei de consultanta Horvath&Partners.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri