Topul celor mai putin stresante joburi

Data publicarii: Astazi, 19-10-2009 | HR/Cariere

Un loc de munca linistit si, in acelasi timp, bine platit, este un vis tot mai greu de indeplinit. De regula, joburile bine remunerate sunt asociate cu un volum mare de munca si, implicit, mult stres. Revista Fortune a reusit totusi sa identifice cateva categorii de angajati norocosi, care spun despre profesia lor ca are un grad redus sau acceptabil de stres.

Nominalizarile editorilor Fortune sunt bazate pe Topul anual al celor mai bune 50 meserii din SUA. In cadrul studiului, una dintre intrebarile puse respondentilor se refera la gradul de stres implicat de activitatea lor. Concluzia a fost ca cei mai putin stresati angajati sunt trainerii, fizioterapeutii, profesorii universitari, dar si programatorii.

Trainer. Rolul aestora este sa instruiasca personalul companiilor, fapt ce le asigura un mediu de munca relaxant. Angajatii firmelor sunt bucurosi ca li se da oportunitatea de a-si largi orizontul de cunostinte, iar atitudinea lor pozitiva este in avantajul trainer-ului.

Fizioterapeut. Doctorii specializati in terapie fizica au un program flexibil si sunt scutiti de presiunea constanta caracteristica altor ramuri medicale, precum chirurgie sau oncologie.

Profesorii universitari. Programul flexibil si libertatea intelectuala ii claseaza pe locul trei in topul celor mai putin stresante profesii. La toate acestea se adauga vacantele din timpul verii.

Programator. Desi procesul de scriere, testare si implementare a softurilor nu este lispit de stres, faptul ca isi pot organiza programul asa cum doresc si ca au posibilitatea sa lucreze de acasa, ii pune pe programatori la adapost de multi factori de stres.

Editorii de stiri IT & C. Avalansa de produse IT & C a atras dupa sine si nevoia de oameni care sa explice intr-un limbaj simplu avantajele si caracteristicile acelor tehnologii. Ziaristii specializati in aceasta nisa, desi nu sunt lipsiti de presiunea deadline-urilor, au avantajul programului flexibil si desfasurarii activitatii de acasa.

Inginerii de retea. Sunt raspunzatori de mentinerea functionalitatii liniilor de comunicatie ale companiilor: telefoanele, retelele de calculatoare, sistemele wireless. Chiar daca adesea trebuie sa caute acul in carul cu fan, cand o problema ascunsa intre cele cateva sute de metri de cablu blocheaza comuncatiile companiei, multi spun ca aceasta este partea cea mai interesanta a activitatii lor.

Inginerii civili. Proiectarea de cladiri, retele de conducte, sosele, poduri sau cai ferate si, mai apoi, supervizarea constructiei acestor proiecte implica un grad mare de responsabilitate. Totusi, termenele de finalizare indelungate, uneori constructia unei sosele durand ani de zile, diminueaza nivelul de stres resimtit de ingineri.

George Trifu