Adevaratul test pentru banci vine in 2010
Data publicarii: 29-10-2009 | Finante-BanciRaspandirea falimentelor si cresterea somajului ar putea duce la noi valuri de credite neperformante, chiar daca avansul acestora a incetinit in T3. Strategiile adoptate pentru gestionarea crizei bancare s-au bazat pe relansari economice rapide.
Pietele asteapta ca marile banci din Europa emergenta sa anunte incetinirea ritmului de crestere a creditului neperformant in regiune in trimestrul al treilea, un nou indiciu al stabilizarii sistemului financiar si economiilor, insa "momentul adevarului" pentru creditori va fi prima parte a lui 2010. Reprezentantii mai multor grupuri financiare cu reprezentare larga in Europa Centrala si de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si OTP, au declarat in ultimele cateva luni ca avansul creditelor neperformante, principalul obstacol din calea profitabilitatii in prima jumatate a anului, a pierdut din anvergura in perioada fiscala iulie-septembrie, aminteste Reuters intr-o analiza asupra situatiei sistemului financiar-bancar din regiune, conform Mediafax.
Institutiile de credit cu expunere ampla pe pietele est-europene se vor confrunta insa cu "adevaratul test" in primele trimestre ale anului viitor, deoarece strategiile pe care le-au adoptat pentru gestionarea valului de credite neperformante se bazeaza in principal pe relansari economice rapide ale statelor din regiune, noteaza agentia de presa.
"Momentul adevarului va fi in 2010, cand se va alege graul de neghina", comenteaza Matthias Siller, din cadrul Barings Asset Management.
Legea ofera bancilor suficient spatiu de manevra
Bancile au incercat sa "uniformizeze" cat mai bine cresterea creditelor neperformante de la inceputul crizei in regiune, mergand pana la limitele regulilor de contabilitate pentru a crea provizioane cat mai reduse in acest sens, intinse pe perioade cat mai lungi de timp, noteaza Reuters.
"Aceasta situatie arata ca legea ofera bancilor suficient spatiu de manevra in zona provizioanelor pentru credite neperformante. Multi analisti nu au inteles acest lucru, generand astfel presiune pe estimarile privind profiturile", apreciaza Siller.
Strategiile bancilor de a apasa cu blandete pedala provizioanelor le-a permis sa-si conserve in mare masura profiturile si sa evite majorari de capital masive, care sa dilueze detinerile actionarilor la cotatiile bursiere "deprimate" din prima parte a anului, potrivit agentiei de presa.
Totodata, exista vulnerabilitati in ceea ce priveste colateralul inaintat pentru securizarea imprumuturilor, cu sanse ca activele sechestrate juridic de creditori sa valoreze prea putin pentru a acoperi pierderile. In plus, raspandirea falimentelor si cresterea somajului ar putea conduce la noi valuri de credite neperformante. Aceste riscuri sunt mai severe in tarile care au accesat deja ajutoare externe de la FMI si UE, inclusiv in Romania, Ungaria, Ucraina si Letonia, noteaza Reuters.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri