Cum sa-ti reduci costurile cu personalul in criza

Data publicarii: 30-10-2009 | HR/Cariere

Companiile fortate sa-si reduca costurile cu angajatii in vreme de criza pot apela la restructurare interna, outsourcing, subcontractori sau servicii de leasing de personal (angajare temporara - n.r.) a declarat Catalin Micu, Senior Associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP), in cadrul unei conferinte despre relatiile de munca in actualul context economic.

"Outsourcing-ul se face atunci cand ai un departament mai mare, bine inchegat, unde nu poti demite oamenii doar pentru a reduce costurile. In acest caz se face un transfer de personal catre o alta firma, care va presta aceleasi servicii", a explicat Micu. Potrivit acestuia, in cazul unui departament mic, se pot opera concedieri iar compania poate apela la subcontractori pentru prestarea de servicii. "Leasing-ul de personal este o metoda prin care compania isi poate creste temporar forta de munca pe un anume domeniu, pe o perioada determinata. Astfel, firma nu e obligata sa concedieze oameni atunci cand activitatea pe sectorul respectiv scade", a afirmat Micu.

Pe langa cele trei metode, care implica concedieri, compania poate apela la un program de restructurare interna care sa-i permita pastrarea angajatilor importanti si dupa iesirea din criza. "Reducerile de personal trebuie facute acolo unde chiar trebuie. In rest, firma are o serie de metode prin care isi poate reduce costurile fara a concedia un angajat care ar putea deveni important pentru relansarea de mai tarziu", considera Micu.

Reprezentantul ZRP a enumerat aici metode precum unificarea departamentelor, somajul tehnic si programele de training. "Training-ul este bun pentru marirea eficientei unui angajat sau pentru reorientarea lui profesionala.

Daca este un training complex, ce depaseste 60 de zile, angajatul este obligat sa ramana in cadrul companiei minim trei ani de zile, pentru ca firma respectiva sa-si recupereze investitia", a declarat Micu. Avocatul a afirmat ca, in acest caz, angajatul poate negocia si el o clauza care sa-i garanteze siguranta locului de munca pentru o anume perioada de timp.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: