BNR mentine dobanda cheie la 8%
Data publicarii: 03-11-2009 | Finante-BanciConsiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8% si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%, respectiv 30%, in contextul turbulentelor de pe scena politica si incertitudinii privind respectarea calendarului in acordul cu FMI.
Astfel, in sedinta de marti, 3 noiembrie 2009, "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata comunicatul bancii centrale.
Analistii au luat in calcul o mentinere a ratei dobanzii la nivelul de 8%, in contextul actual de incertitudine, insa scenariul de baza conturat de majoritate a fost de reducere a dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, la 7,75%, pentru a asigura continuitatea pentru semnalul de relaxare a politicii monetare.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat luni seara, la The Money Channel, ca estimeaza ca BNR nu va face nicio modificare a ratei dobanzii in cadrul sedintei de marti, ultima din 2009. O delegatie a FMI este in Romania in aceasta perioada pentru a doua evaluare in cadrul acordului de finantare externa, in vederea livrarii urmatoarelor transe din imprumut.
Pe de alta parte, cei mai multi dintre analisti mizau pe o reducere a RMO la pasivele in valuta ale bancilor cu cinci puncte procentuale, la 25%, si pe mentinerea celor la pasivele in lei.
Totodata, ei subliniau ca diminuarea lichiditatii a ridicat dobanzile pe piata interbancara, decuplandu-le semnificativ de dobanda de politica monetara.
Situatia politica pune sub semnul intrebarii indeplinirea conditiilor asumate de Romania in acordul de finantare externa, riscand sa intarzie urmatoarea transa din imprumutul extern de la FMI, programata pentru luna decembrie.
Presiunile pe cursul de schimb s-au amplificat si, in consecinta, leul s-a depreciat cu peste 11 bani, respectiv 2,64%, de la ultima sedinta de politica monetara, din 29 septembrie, in conditiile in care, intre timp, coalitia de guvernare s-a destramat, iar cabinetul Boc a fost demis de Parlament.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut dobanda cheie de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% in prezent, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% din cele in valuta.
Rata anuala a inflatiei a coborat nesemnificativ in septembrie, la 4,94%, insa preturile de consum au crescut fata de august cu 0,39%, ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%.
Tot marti, Consiliul de Administratie al BNR a stabilit ca tinta de inflatie pentru anul 2011 sa se situeze la nivelul de 3%, cu un interval de variatie de plus minus un punct procentual, in scadere fata de 3,5% in anul 2010. Tinta asumata va fi discutata cu guvernul.
Totodata, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 noiembrie 2009.
Urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR este stabilita pentru 5 ianuarie 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri