Cum a ajuns Pogea sa spuna ca politica lui financiara e periculoasa

Data publicarii: 11-11-2009 | Economie

Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor, recunoaste ineficienta politicii fiscale puse in practica de propriul minister, avertizand asupra cresterii alarmante a datoriei publice din cauza cheltuielilor mari ale statului. "E periculos ritmul de crestere al datoriei publice, daca nu vom lua masuri de consolidare fiscala", a spus oficialul, aratand si care este sursa problemei: cheltuielile sociale si salariile, care reprezinta mai bine de doua treimi din cheltuielile publice totale. O situatie cu atat mai complicata cu cat Romania se imprumuta din ce in ce mai mult, cu costuri in crestere, tocmai pentru a acoperi aceste obligatii curente plus dobanzile aferente la credite.

In aceste conditii, dupa primele opt luni, datoria publica a Romaniei a crescut cu peste 6,7 miliarde de euro, ajungand la 33 miliarde de euro, din care numai dobanzile la credite au fost de aproximativ 900 de milioane de euro. Iar anul viitor, cheltuielile cu dobanzile ar putea ajunge la 1,6-1,7% din PIB, ceea ce inseamna ca in jur de 2 miliarde de euro din bugetul saracit al Romaniei se va duce catre banci.

Cresterea veniturilor este obligatorie

Cu o asemenea perspectiva, mesajul este clar, cred analistii: cand vezi ca nu tai suficient de mult din cheltuieli, este musai sa incepi sa cresti veniturile. "In aceasta privinta, evident ca e o decizie politica si sunt convins ca se vor incerca intai si intai solutiile care nu afecteaza principalele categorii ale populatiei. Consolidarea fiscala se poate face printr-o mai buna colectare, cu limitele inerente, dar si prin introducerea de impozite si taxe pe zonele subfiscalizate, adica agricultura, proprietati funciare si protectia mediului", a declarat pentru Gandul analistul financiar Aurelian Dochia, managing partner la firma de consultanta Concept. De exemplu, daca gradul de colectare a taxelor si impozitelor ar creste cu 100%, veniturile bugetare ar urca cu 1,5 puncte procentuale, intr-o tara care are venituri de numai 31% din PIB, comparativ cu media europeana de 44% din PIB.

In acelasi timp, statul poate mari veniturile la buget si prin reducerea evaziunii fiscale, insa aceasta nu se poate face peste noapte, crede Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko Fond de Pensii. "Nu in ultimul rand, daca toate aceste solutii nu sunt suficiente, cresti TVA si cota unica, metode ideale de a aduce bani la buget", a declarat Radu Craciun. Subiectul majorarii acestor doua obligatii este insa destul de delicat, iar decizia va fi una politica.

Integral in Gandul