Plasamentele riscante sunt din nou la moda

Data publicarii: 12-11-2009 | International

Stimulentele financiare si slabiciunea dolarului sunt pe cale sa provoace un balon bursier. Constienti de riscurile mari, investitorii nu pot sa piarda perioada buna pentru tranzactii speculative.

Anunturile facute de companii importante, precum American Express, Kraft Foods si Bank of America au facut ca Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) al Bursei din New York sa inchida luni la 10.246,97 puncte, maximul ultimelor 13 luni.

Cu toate aceste castiguri, care par sa indice iesirea rapida din criza a economiei americane, sunt foarte multi care se intraba daca aceste raliuri pe bursa pot fi sustinute pe teremen mediu si lung. In buna parte, cresterea bursiera a fost alimentata de stimulentele de mii de miliarde de dolari pe care guvernele din intreaga lume si bancile centrale le-au directionat spre sectorul economic.

Aceste fonduri au sporit profiturile companiilor, facand ca actiunile lor sa fie mai atractive. Surprinzator, investitorii sunt sceptici in ceea ce priveste fundamentele economice ale cresterilor din ultimele luni, dar investesc in active mai riscante pentru ca asigura castiguri imediate.

Gordon Foweler, care administreaza active de peste 17 miliarde de dolari, considera ca va urma o corectie brusca a cotatiilor, cu toate ca tendinta actuala poate sa mai persiste o perioada. Pe termen mediu si lung, nevoia de reducere a deficitelor bugetare va afecta economia reala. Chiar daca anticipeaza o cadere a pietei de capital, Foweler declara ca in prezent investeste in active cu grad ridicat de risc.

Integral in Adevarul