Oamenii de afaceri ghicesc viitorul pentru 2010

Data publicarii: 16-11-2009 | Economie

Din ce in ce mai multe voci sustin ca evolutia economica a Romaniei se va imbunatati in 2010. Printre optimisti se numara si presedintele Traian Basescu care a afirmat saptamana trecuta ca "se pare ca iesim din recesiune", amintind de cresterile notate de Statistica, in domenii precum productie, constructii sau comertul cu autovehicule.

La polul opus, oamenii de afaceri si analistii economici nu se arata la fel de increzatori. Ei spun ca somajul va continua sa creasca, numarul falimentelor se va inmulti, iar consumul va intra la apa in 2010.

Despre evolutia leului, comisioanele bancare, numarul de someri sau evolutia preturilor, dar si despre deficitul bugetar, datoria publica, taxe si impozite, evz.ro a stat de vorba cu mai multi reprezentanti ai mediului economic.

Balthazar: Leu constant, restantieri mai multi 

Consultantul financiar, fost presedinte al BRD Groupe Societe Generale, Bogdan Balthazar, estimeaza pentru 2010 un curs de 4,15-4,2 lei pentru un euro.

In ciuda faptului ca Balthazar vede un leul constant, la aceeasi valoare ca in 2009, numarul restantierilor va creste ingrijorator.

"La sfarsitul anului creditele neperformante vor fi de 12-13% din totalul celor acordate de banci, in timp ce in 2010 vor creste la 15-16% ", a spus Balthazar.

Inmultirea restantierilor se va produce pe fondul cresterii somajului, despre care fostul bancher spune ca in ciuda faptului ca industria va incepe sa isi revena anul viitor, numarul celor fara loc de munca va continua sa creasca. Si asta pentru ca firmele vor ezita sa faca noi angajari.

Pe de alta parte, bancile vor cauta noi modalitati de a isi recupera pierderile, prin cresterea comisioanelor, pe care unele banci au inceput sa le aplice chiar din aceasta toamna.

Fost presedinte al BRD sustine insa contrariul, spunand ca  "bancile vor ezita sa introduca noi comisioane, in schimb vor tine dobanda ridicata".

In ceea ce priveste consumul, acesta va urma trendul industriei, dar Balthazar spune ca revenirea va fi " pe o panta foarte lina si va fi mai mic cu 10% decat nivelul din 2008 ".

Integral in Evenimentul Zilei