Bancile comerciale asteapta o scadere a dobanzii de politica monetara

Data publicarii: 18-08-2006
Bancherii se asteapta la o scadere a dobanzii de politica monetara dupa discursul de miercuri al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a declarat ca "s-a dus vremea castigurilor din trezorerie", transmite NewsIn. Isarescu a anuntat, in prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, ca banca centala va continua sa aiba o politica monetara prudenta. "Vom pastra nivelul de dobanda de politica monetara de 8,75%, dar s-a dus vremea castigurilor din trezorerie", a lansat el un avertisment catre bancheri.

Aceasta declaratie a fost interpretata de bancherii romani ca un mesaj ca banca centrala intentioneaza sa intrerupa tendinta ascendenta a ratei dobanzii si o scadere a acesteia in viitorul apropiat.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, este printe cei care se asteapta la o scadere a ratei de dobanda de politica monetara, dar nu crede ca aceasta ar crea probleme bancilor comerciale.

"Cred ca vremea castigurilor din trezorerie a trecut de mult timp. Nu e normal ca bancile comerciale sa se orienteze spre trezorerie. Aceasta e doar o anexa care te ajuta sa iti rezolvi problemele de lichiditati pe perioade scurte", a declarat pentru NewsIn, Radu Ghetea.

El a explicat ca, in ultima perioada, a avut loc o revenire a timpurilor cand bancile au putut face mai multi bani din trezorerie decat din credite si, ca atare, si-au plasat banii la banca centrala. "In conditiile in care BNR a oferit dobanzi de 8,5-8,75% pe an pentru depozite pe care noi le luam la 6-7% pe an, era rentabil sa plasam banii la banca centrala", a mai spus Ghetea.

Potrivit presedintelui ARB, ponderea profiturilor din trezorerie nu e asa mare incat vreo banca din Romania sa aiba probleme daca va face mai putini bani din trezorerie.

Directorul general adjunct al Bancii Transilvania (BT), Ionut Patrahau, a apreciat ca discursul guverantorului a adus "vesti bune", in sensul ca Isarescu a recunoscut masurile "neortodoxe" luate ar putea sa fie abandonate si ca principalul instrument ar putea fi dobanda de politica monetara. "Avem o viziune cel putin pe termen mediu" a spus bancherul de la BT.

In opinia lui Patrahau, castigurile din trezorerie sunt, in momentul de fata "conjuncturale". "Cred ca majoritatea bancilor se indreapta catre creditarea directa si pe castigurie din dobanzi si comisioane", a spus directorul BT.

La randul sau vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a declarat ca noutatea din discursul guvernatorului o constituie anuntarea tintei de inflatie, de 3,8%, din anul 2008. "Daca ne gandim ca  anul viitor tinta de inflatie este de 4%, iar in anul 2008 este de 3,8% avem o tinta mult mai realista, dar care presupune si o incetinire a procesului de dezinflatie", a apreciat Oprescu.

El a precizat ca mesajul guvernatorului da semnalul opriri cresterii dobanzii de politica monetara.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: