Terenurile, o piata complet inghetata
Data publicarii: Astazi, 30-11-2009 | ImobiliareDoar 1% dintre cumparatorii din piata imobiliara se orienteaza spre achizitii funciare. Pretul pe metru patrat a scazut cu peste 20% in marile orase, fata de decembrie 2008. Cu toate acestea, tranzactiile cu loturi de pamant sunt practic inexistente.
In decembrie anul trecut, dezvoltatorii au inceput sa nu mai achizitioneze terenuri in provincie. Interesul altor categorii de cumparatori a scazut si el pe parcursul acestui an. Luna trecuta au disparut de pe piata si micii cumparatori, cei care achizitionau parcele pentru a-si construi o casa in regie proprie.
Si asta in ciuda faptului ca pretul cerut a scazut cu aproximativ 22% in ultimele 12 luni. Astfel, un metru patrat de teren costa astazi in marile orase ale tarii, in medie, 407 euro, in timp ce anul trecut pe vremea asta nivelul era de 518 euro.
In Baia Mare, spre exemplu, preturile nu s-au schimbat prea mult in ultimul an. Singura modificare este ca parcelele cele mai ieftine, care in 2008 costau 70 de euro pe metru patrat, s-au ieftinit cu mai mult de 50%.
Sperante pentru 2010
"Am vandut in zona fabricii de canapele Ital Stofa, unde sunt si utilitati, o parcela de teren la pretul de 25 de euro pe metru patrat", spune Virginia Herta, director al agentiei baimarene GMG Imo. Vanzarea respectiva a fost insa exceptia de la regula. Herta spune ca nu mai exista cerere pe acest segment, nici macar la nivel de prospectare a ofertei.
In Craiova lucrurile par sa se miste, cel putin la nivel de interes. "In ultima vreme am primit cereri de oferte pentru terenuri potrivite dezvoltarilor de spatii industriale.
Cei care au cerut informatii spun ca doresc sa achizitioneze in primavara anului viitor", spune Cristian Daniel Clenciu, manager general al companiei CDC Imobiliare Grup din Craiova. Investitorii s-au aratat dispusi sa aloce sume cuprinse intre un milion si patru milioane de euro.
Pe metru patrat, preturile pe care cumparatorii potentiali sunt dispusi sa le ofere variaza intre 10 si 15 euro pentru investitii tip greenfield si 30 de euro pentru parcele situate in zone in care exista infrastuctura.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri