Casele vechi, cea mai proasta afacere

Data publicarii: 21-12-2009 | Imobiliare

Celor care au investit in apartamente "comuniste" in perioada de boom imobiliar nu le-a ramas decat sa astepte deblocarea pietei. Campionul scaderilor de pret este Ploiestiul. In orasul petrolier, diminuarile fata de ultima luna a anului trecut sunt cuprinse intre 35.000 si 40.000 de euro.

Pretentiile proprietarilor de apartamente construite inainte de 1989 au scazut anul acesta in 17 dintre cele 24 de orase cu peste 100.000 de locuitori din Romania. Castigator de departe al cursei infernale a ieftinirilor apartamentelor vechi este, in 2009, Ploiestiul.

In orasul petrolier, preturile pe acest segment au scazut cu sume cuprinse intre 35.000 si 40.000 de euro. "Scaderea este normala in contextul actual. Ploiestiul a fost un centru activ al speculatiilor imobiliare si, de aceea, caderea a fost mai mare", explica Paul Dumbravanu, broker/owner al agentiei imobiliare RE/MAX Star Ploiesti. Pana la inceputul lui 2009, preturile concurau cu cele din Bucuresti si vanzatorii cereau foarte mult.

"Aceste valori aberante erau sustinute de evaluarile bancare. Bancile au avut un rol primordial in aceasta bula imobiliara", completeaza Dumbravanu.

Scaderi-record la malul marii

Constanta este un alt oras in care anul acesta s-au inregistrat scaderi importante. Orasul de la malul marii se afla pe locul doi in topul scaderilor de pret la garsoniere, cu o reducere fata de decembrie 2008 de 13.800 de euro, precum si la apartamentele de doua camere, care s-au ieftinit, in medie, cu 18.800 de euro.

Si asta in ciuda faptului ca, pentru o buna perioada, preturile s-au mentinut destul de sus in Constanta. Investitiile imobiliare in acest oras erau considerate printre cele mai sigure, datorita potentialului oferit de proximitatea fata de mare. "Explicatia picajului abrupt din ultimul an rezida in diminuarea drastica a cererii, pe fondul lipsei lichiditatilor", spune Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro.

Situatia nu se va schimba nici in 2010. "Cel mai probabil, in prima parte a anului vom asista in continuare la scaderi de preturi, pe fondul lipsei cererii si a ofertei limitate de proprietati atractive", explica Daniel Crainic.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: