2010, anul incertitudinilor bursiere pentru Romania

Data publicarii: 21-12-2009 | Bursa

Pentru investitorii romani, anul bursier 2009 se apropie cu pasi repezi de final. Mai sunt doar cateva zile, iar BVB incearca un ultim asalt dincolo de minimele locale anterioare, adica un mic rally de Craciun strecurat cu cateva marcari partiale de profit ce se pot transforma in adevarate deprecieri de preturi.

Daca pentru unele tari europene, cum ar fi Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Polonia si Cehia, iesirea din recesiunea economica poate deveni o certitudine, atunci pentru economia Romaniei fenomenul este inca o incertitudine, chiar daca proiectul de buget pentru 2010 pare convenabil politicii FMI. In ciuda unor prognoze pentru anul 2010 privind cresterea indicilor bursieri americani in medie cu 15% sau al unui randament final mediu pentru bursa autohtona de 30%, putem vorbi in prezent de unele incertitudini care creeaza un sentiment de indoiala asupra evolutiei urmatoare a economiei interne, mai ales la inceputul anului 2010.

Pe de alta parte, tot in anul 2009 am constatat o evolutie surprinzatoare a sectorului financiar, in special al bursei de pe Wall Street, care a avut si volatilitatea cea mai mare dintre toate sectoarele bursei, trecand de la o depreciere de 50,64% in prima parte a anului la o crestere anualizata de doar 17,1% in prezent. In calitate de investitori activi ai BVB, fireste ca o prima perspectiva ne va fi oferita de perceptia si reactia traderilor pietei de derivate de la Sibiu, unde atentia generala este atrasa de contractul DESIF5, care are activ suport pe piata spot. Acesta este supus influentei incerte a modificarii, eventual anularii in Parlament, a pragului de detinere de 1% existent in prezent la actiunile SIFS. Acest factor bazat pe o initiativa legislativa oarecum incerta acum, cand din 17 decembrie avem deja desemnat un fost premier DEMIS, a reusit sa accelereze ritmul de revenire pe crestere al contractului futures la toate scadentele acestuia, insa mai relevanta ca perspectiva imediata mi se pare evolutia contractului DESIF5_MAR2010.

Graficul acestui derivat, realizat pe ultimele doua luni pentru un time-frame de 30 de minute, scoate in relief urmatoarele: avand in vedere perioada analizata, putem identifica usor realizarea unei configuratii gen CAP si UMERI, unde capul are topul la 1,4003 lei pe data de 4 decembrie, umarul stang are topul la 1,3390 lei in ziua de 25 noiembrie; umarul din dreapta este in formare - probabil va ramane la 1,3700 lei. Remarcam o ciclicitate de 10 zile, iar conditia constituirii acestei configuratii este ca topul umarului din dreapta sa nu depaseasca topul capului de 1,4003 lei; daca acest urmar din dreapta se va realiza sub topul capului, atunci linia gatului va fi in zona 1,2600-1,2500 lei. Teoria spune ca o data cu strapungerea liniei gatului miscarea de scadere a pretului contractului va continua si va incerca testarea unui prag de suport solid, eventual de rebound pozitiv din zona 1,1050 lei. In aceste conditii, pe termen scurt, deprecierea totala fata de topul capului poate fi de 21%. Punctul de minim astfel calculat merita a fi luat in considerare pentru o schimbare de strategie in piata, eventual de revenire pe crestere.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: