Statul a blocat creditarea si a bagat unele firme in faliment

Data publicarii: 13-01-2010 | Afaceri

Antreprenorii cred ca reluarea creditarii depinde, in principal,  de cresterea increderii investitorilor in economie, dar si ca statul sa nu se mai imprumute la banci in conditii pe care firmele nu le pot onora. Pe de alta parte, tot statul a cauzat probleme serioase de lichiditati firmelor platindu-si cu intarziere obligatiile. De asemenea, oamenii de afaceri considera ca sistemul bancar trebuie sa dea dovada de o mai mare flexibilitate in acordarea creditelor.

Lipsa creditarii economiei reale in Romania este rezultatul mai multor factori de a caror aparitie este vinovata atat criza economica, cat si guvernantii prin masurile luate sau care ar fi trebuit luate. Toate acestea alcatuiesc un veritabil "lant al slabiciunilor", care nu poate fi spart decat de cei care controleaza destinele economiei romanesti.

Reprezentantii mediului de afaceri sunt destul de sceptici ca acest lucru se va intampla pe parcursul anului 2010, deoarece nu sunt semnale de imbunatatire a situatiei. Cauzele lipsei creditarii si efectele acesteia au fost sintetizate de Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC): "Ca sa fie creditare trebuie sa existe bani multi pe piata, iar pentru aceasta trebuie sa fie incredere. Pentru ca sa existe incredere trebuie sa fie stabilitate si predictibilitate, pentru ca atunci se redreseaza Bursa de Valori si apar investitorii".

Presedintele CPISC spune ca BNR a facut o "treaba  excelenta" prin reducerea dobanzii de referinta, insa masura nu a adus si incredere in economia Romaniei. Investitorii nu au incredere in legislatia romaneasca, dar nici in modul in care este respectata chiar de catre cele mai importante institutii.

Un exemplu este cel al unui investitor din Ungaria, dupa cum a povestit Adrian Izvoranu, care s-a aratat uimit ca Parlamentul nu respecta legea in ceea ce priveste valoarea punctului de pensie. "Daca aceasta informatie se aude in afara, atunci afecteaza increderea investitorului, pentru ca daca in asemenea chestiuni nu se respecta legea, atunci ce incredere mai are el sa vina in Romania? De asemenea, datoria statului catre mediul privat nu s-a redus la jumatate, asa cum s-a promis. Acestea sunt doua lucruri care tin investitorul la usa ca usturoiul pe strigoi", a afirmat Adrian Izvoranu.

Statul trebuie sa renunte la creditele la banci

Constructiile au fost in 2009 unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei, una dintre cauze fiind problemele care au aparut anul trecut in derularea creditarii. Bilantul crizei economice in cazul firmelor care au ca obiect principal de activitate constructiile este sumbru: peste 20.000 de firme in insolventa sau faliment si aproximativ 70.000 de persoane care si-au pierdut locurile de munca.

"Una dintre cauzele care au condus la aceste efecte a fost si atitudinea sectorului bancar, in principal in primul trimestru, dar si ulterior,  care, prin conditiile pe care le-a impus si prin creditarea statului, a dus la blocarea creditarii", a afirmat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Bancile au preferat ca, pe parcursul anului trecut, sa crediteze statul pentru ca, pe de o parte, aceste imprumuturi sunt mai sigure si, pe de alta parte, au existat conditii mai avantajoase decat in cazul mediului de afaceri.

Astfel, firmele s-au trezit in imposibilitatea de a concura cu statul pe piata creditarii, deoarece nu-si puteau permite sa se imprumute in conditiile unor dobanzi foarte mari. Laurentiu Plosceanu spune ca, la nivel european, se vorbeste chiar de un santaj al sistemului bancar la adresa oamenilor de afaceri, pentru a-i forta sa le accepte conditiile, folosind creditarea guvernamentala.

"Trebuie discutata o flexibilizare fata de anumite categorii de clienti care au potential de activitate, dar care nu-si pot finanta activitatea pe termen scurt. Noi incercam sa provocam o intalnire cu Asociatia Bancilor in februarie, in care sa discutam pozitii de principiu, dar si punctual, in care sa vorbim despre acel «sindrom al doctorului», adica firmele se tem sa mearga la banci pentru a-si rezolva problemele", a declarat Laurentiu Plosceanu. Unul dintre argumentele invocate de oamenii de afaceri pentru a solicita bancilor o flexibilizare a creditarii este faptul ca sistemul financiar-bancar se afla la originea crizei economice si ca acesta are o datorie morala de a salva firmele care au sanse de supravietuire.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca asteptarile oamenilor de afaceri s-au imbunatatit mult in ultimele sase luni, datorita semnalelor pozitive de pe plan international. Pe de alta parte insa, cererile de finantare ale mediului de afaceri au scazut.

Integral in Financiarul