Strainii profita de criza pentru a cuceri Romania

Data publicarii: 26-01-2010 | Afaceri

Efectele crizei au fost din plin resimtite de catre firmele romanesti, pe parcursul anului trecut, iar fenomenul va continua si in acest an daca nu se iau cat mai repede masuri care sa vina in sprijinul intreprinzatorilor romani. Spre deosebire de capitalistii autohtoni,  firmele straine  au fost mai putin afectate de acest fenomen, astfel ca acum acestea au mai putini concurenti locali decat  inainte, ceea ce le favorizeaza si mai mult pozitia pe piata romaneasca.

Analistul financiar Bogdan Baltazar sustine ca firmele romanesti au fost cele mai afectate de criza, spre deosebire de cele straine.  "In general firmele romanesti sunt intreprinderi mici si mijlocii, iar acestea au fost din plin lovite de criza. In plus, acestea au fost nevoite sa faca fata si unor masuri luate de Guvern, care le-a agravat si mai mult situatia. In acelasi timp, aceste firme nu au fost adaptate noilor conditii si multe dintre acestea au pierdut atat piete interne, cat si externe", a declarat, pentru Curierul National, Bogdan Baltazar. De asemenea, acesta sustine ca spre deosebire de companiile romanesti, firmele straine au resimtit diferit criza, acestea din urma trecand mai usor peste ea. "In cadrul multinationalelor criza s-a amortizat altfel, iar acestea au trecut mai usor peste situatie. In plus, au putut beneficia de fonduri suplimentare, ceea ce a facut ca ele sa resimta mai putin efectele crizei", a subliniat Baltazar. Potrivit analistului financiar, acest fenomen este unul grav, insa firmele care vor reusi sa reziste pe timp de criza vor fi si mai puternice, ceea ce le va crea noi oportunitati de dezvoltare pentru perioada urmatoare.

Cabat: Criza si-a pus puternic amprenta asupra firmelor

In acelasi timp, si analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca in 2009 efectele crizei s-au resimtit in principal asupra firmelor mici si mai putin asupra celor mari, astfel ca in general firmele mici sunt cele romanesti, acestea fiind cele mai afectate. "Criza si-a pus puternic amprenta asupra firmelor, astfel ca cele mai afectate au fost firmele mici, iar cele mari au facut mai bine fata situatiei. In general, firmele mici sunt cele romanesti, iar cele mari sunt straine, ceea ce a dus la crearea unui decalaj intre acestea", a declarat,  pentru Curierul National, Dragos Cabat, membru CFA.

Potrivit acestuia, anul 2010 va fi un an extrem de greu pentru intreprinzatori in conditiile in care se va resimti si mai mult lipsa unor masuri care ar fi putut duce, cel putin, la stabilizarea situatiei.  "2010 va fi un an extrem de greu in special pentru firmele mici si mijlocii", atrage atentia Cabat. In ceea ce priveste modul in care aceasta situatie va influenta deciziile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cabat sustine ca "in general BNR  a luat o serie de masuri, care implicit au avut efect si asupra mediului de afaceri. BNR a scazut dobanda-cheie si cred ca o va face in continuare, ceea ce va avea un efect pozitiv  si asupra intreprinzatorilor romani, astfel ca odata cu reluarea creditarii se va relua si ciclul de afaceri", a mai spus analistul financiar.

"In 2009 nu am vazut masuri spectaculoase pentru limitarea recesiunii"

Pe de alta parte, Radu Craciun, reprezentantul Eureko, atrage atentia asupra faptului ca  "anul trecut nu am vazut niste masuri foarte spectaculoase in directia limitarii efectelor recesiunii. In 2010, Guvernul va trebui macar sa nu ia masuri care sa loveasca in lichiditatea firmelor locale. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultima perioada, vom vedea ca in principal firmele cu capital romanesc au fost lovite. Practic firmele straine au acum mai putini concurenti locali decat aveau inainte",  spune Radu Craciun, Chief Investment Officer al Eureko Romania, intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, iesirea din recesiune anul acesta va fi posibila doar cu ajutorul pietelor externe si cu eventuala sustinere a politicii monetare din partea Bancii Nationale a Romaniei, spune Craciun. "Ma astept in continuare ca dobanda BNR sa scada. In ceea ce priveste dobanzile bancilor comerciale, acestea vor incepe sa scada numai cand vor avea suficient de mult confort privind mediul de afaceri, iar acesta va fi un proces gradual, care va fi simtit mai degraba incepand cu sfarsitul trimestrului II, inceputul trimestrului al III-lea".

Integral in Curierul National