Vladescu: Romanii vor iesi singuri din criza

Data publicarii: 12-02-2010 | Economie

Populatia nu poate spera mai mult de la stat decat plata pensiilor si a salariilor. Constrangerile bugetare sunt mari, a spus Vladescu. In acest timp, expertii fiscali atrag atentia ca statul "imprumuta" firmele la dobanzi de zece ori mai mari decat inflatia.

Autoritatile nu stiu - sau nu vor - sa spuna cu precizie cati bugetari vor ingrosa in acest an randurile somerilor veniti in 2009, cu preponderenta, din sistemul privat. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a transmis ieri ca cifra de 100.000 de concedieri la stat, vehiculata in presa, nu a fost fixata de autoritati, care "nu stiu inca numarul celor disponibilizati".

Cu siguranta insa vor exista concedieri. "Excesele care s-au facut in aparatul bugetar trebuie corectate. Sistemul trebuie imbunatatit, unii vor trebui sa plece si trebuie sa accepte acest lucru", a spus Vladescu.

Ministrul a adaugat ca nu vor exista niciodata probleme cu plata pensiilor si a salariilor. Dar cam la asta se rezuma sprijinul statului. Dupa ce presedintele Traian Basescu ne-a "linistit", spunand ca nici seful statului, nici Guvernul nu poate scoate Romania din criza, a venit si randul sefului de la Finante sa ne spuna acelasi lucru.

"Niciodata Ministrul Finantelor nu va scoate Romania din criza. Am auzit de programe, de strategii, unele mai bune, altele mai putin bune. Cetateanul roman se va scoate singur din criza. Suportul autoritatilor este maxim, dar cu niste limite bugetare", a transmis Vladescu. Oficialul a adaugat ca nivelul veniturilor bugetare este conform asteptarilor in luna ianuarie, iar statul a incasat cat si-a propus.

Incasarile vin, cu preponderenta, din taxele si impozitele platite de contribuabil. Specialistii in fiscalitate arata insa ca politica statului de calculare si colectare a dobanzilor la impozite si taxe, de la contribuabilii care intarzie cu plata, este abuziva. Reprezentantii Contexpert spun ca Romania are, de departe, cel mai mare nivel al penalitatilor din UE, in conditiile in care la capitolul inflatie se afla destul de aproape de nivelul celorlalte state.

Penalitati de 36,5% pe an

Potrivit lui Sorin Istrate, Managing Partner al Contexpert, intr-o economie in care inflatia era evidenta si devalorizeaza banii in ritm accelerat, s-au stabilit masuri total justificate economic.

Este vorba despre compensarea financiara a statului, pentru pierderile pe care le-ar fi inregistrat atunci cand un contribuabil si-ar fi platit impozitele mai tarziu decat termenul stabilit. "Ulterior, an dupa an, guvern dupa guvern a modificat succesiv cota penalitatilor, aducand astazi nivelul acestei «dobanzi» la 36,5% echivalent pe an", spune Istrate. Asta in conditiile unei inflatii care, conform declaratiilor oficiale, se va situa intre 2,5% si 4,7%.

"Deci nu mai este de mult vorba despre a compensa statul pentru eventuale pierderi financiare datorate inflatiei, ci despre o foarte infloritoare afacere de a «imprumuta» bani firmelor, cu o dobanda de zece ori cat inflatia", adauga expertul fiscal.

Reprezentantii Contexpert spun ca, in Germania, nivelul acestor dobanzi este 12% pe an, in conditiile in care inflatia este de 2,8%. In Franta, nivelul dobanzilor este de 14,8%, in conditiile unei inflatii de 3,2%. "Ceea ce este ingrijorator este ca tarile din fostul bloc comunist au un procent de penalitati aproape egal sau chiar mai mic decat multe din statele occidentale. In principal, ele coreleaza nivelul penalitatilor cu valoarea ratei dobanzilor de referinta ale bancilor nationale", adauga Istrate.

Integral in Adevarul