Contractul de inchiriere, un rau necesar pentru proprietari si chiriasi

Data publicarii: 14-02-2010 | Imobiliare

De ce este bine ca intre proprietar si chirias sa existe un contract? Daca exista acest contract, iar chiriasul nu a platit utilitatile la timp sau a produs stricaciuni locuintei, proprietarul poate solicita instantei obligarea chiriasului la plata utilitatilor sau la repararea stricaciunilor aduse casei. In cazul in care chiriasul nu mai este de gasit, proprietarul se poate adresa politiei. Mihai Titichi, reprezentant al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, atrage atentia asupra faptului ca, in cazul in care nu exista un contract intre proprietar si chirias, sansele de recuperare a pierderilor sunt practic nule pentru proprietar.

"Incheierea contractului intre cele doua parti in fata notarului pentru a fi valabil nu este obligatorie, ci este suficient ca acest contract sa fie incheiat in forma scrisa", a precizat pentru "Curentul" Mihai Titichi. Contractul de inchiriere, potrivit art. 21 din Legea 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa cuprinda: adresa locuintei care face obiectul inchirierii, suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun, suprafata curtilor si a gradinilor folosite in exclusivitate sau in comun, valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata, suma platita in avans in contul chiriei, locul si conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor, obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului, inventarul obiectelor si al dotarilor aferente, data intrarii in vigoare si durata, conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate, persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului, alte clauze convenite intre parti.

Potrivit lui Titichi, contractul de inchiriere ii da chiriasului siguranta ca proprietarul nu ii va lua banii pe o anumita perioada, dupa care il va da afara inainte de termen. Mai exact, "potrivit art. 24 din Legea 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii: la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile sau la la cererea proprietarului, atunci cand chiriasul nu a achitat chiria cel putin trei luni consecutiv ori chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora.

Totodata, contractul intre cele doua parti poate fi reziliat daca chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei ori nu a respectat clauzele contractuale. De asemenea, contractul de inchiriere poate fi reziliat  la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de trei  luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului".

Pe de alta parte, reprezentantul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania atrage atentia asupra faptului ca proprietarul este obligat sa inregistreze contractul la administratia financiara in vederea perceperii impozitului, in caz contrar riscand sa fie sanctionat penal pentru evaziune fiscala.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: