Cum sa obtii un credit prin Prima Casa?

Data publicarii: 15-04-2010 | Finante-Banci

In repetate randuri s-a vorbit si scris despre Prima Casa, dar pana la urma modalitatea de obtinere a unui credit prin acest program reprezinta o enigma pentru multi romani. Daca pana acum am discutat cu dezvoltatori, companii imobiliare, site-uri imobiliare sau alte persoane din acest sector, de data aceasta am dat cuvantul  reprezentantilor bancilor pentru a ne clarifica procedurile necesare pentru obtinerea unui credit prin programul Prima Casa.

Dupa aprobarea legii Primei Case, bancile au inceput sa creeze produse care sa se plieze pe noul program, asa ca ati putea intalni mici diferente la fiecare banca, dar in mare parte procedurile sunt aceleasi pentru fiecare unitate bancara. Dar trebuie mentionat faptul ca dobanzile prin program sunt mai mici decat in cazul creditelor obisnuite.

"Clientii care solicita un credit Prima Casa pentru achizitionarea de locuinte finalizate trebuie sa indeplineasca atat conditiile programului Prima Casa, potrivit legii, precum si conditiile de eligibilitate impuse de banca", a declarat, pentru Curierul National, Cezar Vasile Marin, Specialist Relatii Publice Banca Comerciala Romana.

Conditiile de creditare Prima Casa

In cele mai multe cazuri banca iti acorda un credit prin programul Prima Casa in doua situatii. Prima este aceea cand clientul doreste finantarea de locuinte finalizate, destinate achizitionarii, inclusiv pe cele construite si date in exploatare prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Iar a doua varianta este pentru finantarea de locuinte noi (cu autorizatie de construire eliberata dupa data de 22.02.2010), destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.

Pentru a  obtine un credit, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: persoana in cauza trebuie sa aiba cetatenie romana, rezidenta romana sau straina, varsta minima de 22 de ani si varsta maxima de 65 de ani pana la sfarsitul perioadei de creditare si venit minim de  300 de euro.

Obtinerea creditului are loc in 3 etape

Daca clientul indeplineste conditiile enumerate mai sus, acesta poate merge la banca, pentru a incepe procedurile, unde va completa o declaratie in care admite ca nu a detine individual sau in comun cu sotul/sotia sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuintele dobandite prin mostenire, si nici nu a achizitionat dupa aceasta data o locuinta, indiferent de modul de dobandire.

Totodata, clientul trebuie sa aiba la el  si actele de venit, iar pe baza acestora banca ii poate spune la ce suma se incadreaza.

In conditiile in care deja clientul stie ce proprietate vrea sa cumpere, atunci poate sari peste prima etapa si ajunge in a doua. Aceasta etapa presupune ca actele de garantie sa fie trimise pentru aprobarea financiara.

Urmeaza a treia etapa in care apare raportul de evaluare. Apartamentul ales de client este evaluat de catre persoane aprobate de banca. Acest raport este absolut necesar si realizat contracost.

Dupa ce au fost completate toate actele, iar clientul a obtinut aprobarea din partea bancii - de la momentul prezentarii documentatiei corecte si complete procesul de aprobare dureaza in medie 10 zile lucratoare. Actele sunt trimise catre FNGCIMM, iar acceptul lor este dat in mod normal in maximum 4 zile lucratoare  de la data transmiterii solicitarii de garantare.

"Dupa aprobarea creditului de catre Fond, clientul va trebui sa plateasca comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, sa semneze contractul de credit si contractul de garantare, sa efectueze tranzactia privind vanzarea-cumpararea locuintei, cu inscrierea ipotecii legale de rang I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

Clientul va trebui sa incheie polita de asigurare a locuintei, avand ca beneficiar statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice", a mai explicat reprezentantul BCR. Se aduce extrasul de Carte Funciara pentru autentificare (acesta este valabil 5 zile lucratoare). Dupa care se semneaza la notar, iar vechiul proprietar poate obtine banii de la banca in aceeasi zi.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: