Romanii isi aleg banca dupa dobanzi si coada de la ghisee
Data publicarii: 15-04-2010 | Finante-BanciPrintre bancile care au pierdut clienti pentru ca au cozi prea mari la plata facturilor sau ratelor se numara BCR si CEC.
Bancile ajung sa ramana fara clienti si din cauza cozilor lungi la ghisee, nu numai pentru ca dobanzile la credite sunt mari. Lista motivelor pentru care romanii renunta la serviciile unei anumite banci cuprinde, printre altele, numarul redus de bancomate, dar si proasta localizare a unitatilor. Acestea sunt tot atatea bariere ridicate chiar de banci, iar consecintele se vad pana la urma in pierderea cotelor de piata, se arata intr-un sondaj realizat de Synovate, companie specializata in realizarea de cercetari de piata. "Au fost banci care au dus campanii de promovare a unor produse atractive, cu dobanzi bune, reusind sa atraga foarte multi clienti. Astfel au castigat cote de piata, fara a-si redimensiona insa si reteaua de unitati - care presupune costuri ridicate", a declarat pentru Gandul Liviu Andrei, directorul general al Alliance Finance Broker.
Castigarea de cote de piata, dificila in criza
Nu numai clientii BCR s-au confruntat cu asemenea situatii, ci si cei ai CEC Bank, dupa cum au raspuns participantii la sondaj, asemenea probleme fiind reclamate si in cazul altor banci. In ciuda capitalului de imagine castigat inainte de '89, CEC a pierdut puternic din cota de piata in anii care au urmat, ajungand la un minim de 4% in 2006. Insa dupa ce a trecut printr-un proces de rebranding in anul 2008, a reusit sa revina pe val, astfel ca, la finele anului trecut, CEC detinea peste 6% din totalul activelor sistemului bancar. Situatia a fost cu totul alta in cazul BCR: cea mai mare banca de pe piata a ramas in fruntea clasamentului dupa privatizare, insa cota ei de piata a scazut sub 20% la sfarsitul anului 2009. Or, pe timp de criza, lupta pentru castigarea de cote de piata este cu atat mai greu de dus, mai ales ca bonitatea clientilor s-a redus substantial. Intr-un singur an, sistemul bancar romanesc a pierdut peste 61.000 de debitori persoane fizice si juridice, potrivit datelor BNR, care se refera la expunerea fata de un singur debitor egala sau mai mare cu 20.000 de lei.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri