Von Mettenheim: Sunteti in situatie dificila si din cauza FMI

Data publicarii: 19-04-2010 | Economie

Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, vorbeste despre problemele investitorilor germani din Romania, despre sansele Romaniei de a scapa de monitorizarea Comisiei Europene pe Justitie si despre sansele proiectului Nabucco. Intr-un interviu pentru "Financiarul", diplomatul arata ca toate variantele coridorului sudic de transport al gazelor naturale sunt fezabile, in masura gasirii de surse de finantare.

"Financiarul": In conditiile diminuarii fluxurilor internationale de investitii straine directe, ce avantaje competitive cauta investitorii germani in Europa Centrala si de Est?

Andreas von Mettenheim: Ne aflam intr-un context dificil din punctul de vedere al economiei si totusi comertul intre Romania si Germania este intr-o stare buna. In privinta investitiilor germane in Romania, se poate spune ca in 2009 au scazut, dupa ce inainte au inregistrat un record istoric. In toamna si iarna anului trecut, investitiile au recuperat ritmul. Investitiile germane nu prea reactioneaza in ceea ce priveste oscilatiile pietei si se orienteaza, mai degraba, dupa niste interese de lunga durata. Romania are forta de munca de calitate, constituie o piata cu un potential mare, are o situatie strategica buna in Europa de Sud-Est. De asemenea, nivelul salariilor este inca destul de modest.

Care sunt principalele probleme pe care investitorii germani le au pe piata romaneasca, din ceea ce stiti de la acestia?

In esenta, este vorba de o birocratie destul de complicata, care ridica obstacole. Exista situatii de netransparenta in ceea ce priveste licitatiile publice, exista o morala destul de precara in efectuarea platilor, mai ales din partea sectorului public in cazul restituirii TVA. In acest ultim caz, trebuie sa spunem ca guvernul doreste sa solutioneze problema, suntem pe un drum bun. In aceasta situatie a economiei romanesti, investitiile straine directe constituie o situatie "win-win". Uneori, totusi, avem senzatia ca un investitor potential trebuie sa-si expuna problema an de an pana se stabileste o colaborare.

"Aproape campioni" la exporturi

Cum caracterizati relatiile economice si comerciale bilaterale la ora actuala?

In general, va pot spune ca relatiile noastre au atins deja un nivel foarte inalt. Totusi am vorbit de cateva probleme - daca n-ar exista aceste probleme, relatiile noastre economice ar putea fi excelente chiar. In ceea ce priveste comertul, avem o situatie destul de interesanta pentru Romania: conditionalitatile Fondului Monetar International permit Romaniei sa se bazeze doar pe exporturi.

Consumul intern nu este un mijloc de crestere. Va spun acest lucru pentru ca Republica Federala Germania este tara care importa cele mai multe bunuri din Romania. Importurile din Romania inspre Germania au crescut incontinuu si chiar in 2009 - un an mai dificil - au crescut cu 8%. Exporturile Germaniei in Romania au fost lovite de criza - a fost o prabusire de 25%, iar aceasta evolutie poate fi recuperata doar foarte lent. Situa-tia comertului in general este de asa na-tura incat Romania beneficiaza in mo-men-tul de fata de aceasta situatie. Nu este nimic rau in aceasta situatie, nici pentru noi nu este rau.

Totusi, pe relatia bilaterala, excedentul este de partea Germaniei.

Bineinteles, daca aveti relatii comerciale cu o tara care, pana cu putin timp in urma, a fost chiar campioana la exporturi, aceste relatii nu pot fi echilibrate. In momentul de fata, China este campioana exporturilor, noi suntem aproape campioni.

Aveti cateva exemple de proiecte economice sau de investitii care se negociaza in prezent?

Stiu de mai multe firme germane care au programat noi investitii in Romania. Deocamdata au amanat astfel de investitii pana cand se va imbunatati situatia privind birocratia si tratarea investitiilor din partea Guvernului Romaniei.

Va dau un exemplu - este vorba despre o societate comerciala care furnizeaza subansamble auto, care de doi ani se lupta sa realizeze o investitie de 50 de milioane de euro in regiunea Timisoarei. A initiat acest proiect in 2008, in acesti ani de criza. Totusi, noi trebuie sa spunem ca avem incredere in continuare in guvern. Acest caz este cunoscut, e vorba de cazul firmei Continental.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: