Bulgaria, paradisul fiscal de langa noi

Data publicarii: 19-04-2010 | Afaceri

Din ce in ce mai multi oameni de afaceri aleg sa isi inregistreze firmele in Bulgaria. Motivul principal il constituie modalitatea dificila de recuperare a TVA in Romania, dar si conditiile mai bune de impozitare din tara vecina. Astfel, cei mai multi antreprenori spun ca, odata cu aparitia crizei, statul a inceput sa nu isi mai plateasca datoriile catre mediul de afaceri, firmele ajungand in pragul falimentului din cauza sumelor nerecuperate.

Acestia mai acuza autoritatile si pentru schimbarea legislatiei fiscale foarte des, ceea ce ii impiedica pe acestia sa isi faca planuri de dezvoltare pe termen mediu. In tara vecina, cota unica de impozitare este de doar 10 procente, fiind cea mai mica din toata Uniunea Europeana. In plus, intreprinzatorii au posibilitatea de a-si recupera mai usor TVA-ul.

Inregistrarea unui SRL in Bulgaria

Potrivit informatiilor furnizate Curierului National de catre Ambasada Bulgariei la Bucuresti, pentru inregistrarea unui SRL in tara vecina, primul pas il constituie depunerea aplicatiei de inregistrare la orice sectie a Registrului Comertului din Bulgaria. In acest caz exista un formular de aplicare standard care poate fi inregistrat de catre directorul companiei sau de catre un avocat cu putere judecatoreasca. Documentul si toate suplimentele sale pot fi inregistrate in limba bulgara sau in orice limba oficiala a Uniunii Europene cu o traducere legalizata in limba bulgara.

Documente suplimentare

Potrivit sursei citate, mai este nevoie si de o serie de documente suplimentare in cazul in care se vrea infiintarea unei astfel de societati, printre acestea regasindu-se:

  • Actul de infiintare;
  • Un document care sa dovedeasca existenta entitatii legale care este asociat in noua companie inregistrata in Bulgaria.
  • Decizia corpului autorizat relevant al entitatii legale sa participe la capitalul noii companii cu raspundere limitata;
  • Decizia adunarii generale (sau a asociatului unic) in privinta numirii directorului;
  • Un consimtamant notarial legalizat si specimenul semnaturii managerului;
  • Licenta sau autorizatia din partea autoritatilor statale pentru activitatile ce necesita asemenea licente;
  • Dovada depunerii capitalului minim intr-un cont bancar;
  • In cazul in care se face aport in natura - evaluarea expertilor si o declaratie

Taxe

Noua companie inregistrata trebuie sa aiba sediul in Bulgaria, dar aceasta adresa poate fi de asemenea folosita de catre 1, 2 sau mai multe companii. Potrivit sursei citate, nu este necesar ca SRL-ul nou infiintat sa puna la dispozitie documentul pentru detinerea sau inchirierea biroului pe inregistrare.

In cazul in care compania aplica pentru inregistrarea ca platitoare de TVA dupa o anumita perioada, atunci aceasta trebuie sa puna la dispozitie acest contract de detinere/inchiriere a spatiului. Atunci aceasta adresa poate fi verificata de catre autoritati.

In ceea ce priveste taxele ce trebuie achitate, este necesara o taxa nationala in valoare de 160 leva (80 euro) pentru inregistrare in Registrul Comertului, la care se mai adauga o alta taxa  in valoare de 25 euro, pentru rezervarea numelui companiei. Capitalul minim necesar pentru inregistrarea unui SRL in Bulgaria este 2 leva (1 euro).

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: