Nu amanati adoptarea euro!

Data publicarii: 21-04-2010 | Economie

Politicienii incearca sa evite asumarea responsabilitatii unui management corect trecand de la un discurs public entuziast privind aderarea la zona euro la promovarea temei "euro sperietoarea", considera conducerea AOAR, care insista pe nevoia unui program national pentru adoptarea euro in 2015.

"Mesajul nostru este ca adoptarea monedei euro reprezinta una dintre problemele-cheie de care depinde functionarea normala si cresterea economica din Romania. Spunem asta intr-un context in care politicienii introduc tot mai mult ca tema "eurosperietoarea", suprapunand exemple care nu au nicio legatura unul cu altul, cum ar fi situatia Greciei, sau amintind de un scenariu stiintifico-fantastic in care Germania ar iesi din zona euro, iar toata economia europeana s-ar prabusi", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

El a criticat si amenintarile vehiculate in spatiul public ca prin adoptarea euro "nu vom mai avea autostrazi si nu vom mai avea investitii in Romania". Presedintele AOAR a precizat ca discursul politicienilor s-a schimbat complet, in conditiile in care anul trecut acestia erau foarte entuziasti cu privire la adoptarea monedei unice europene. Pogonaru a explicat ca aceasta evolutie nu este decat o maniera abila a politicului de a evita sa isi asume responsabilitatea. Totodata, el considera ca un mesaj clar de adoptare a monedei unice europene transmite ca se doreste un management corect in Romania.

Guvernul s-a sucit la vizita oficialului FMI

Pe de alta parte, Constantin Bostina, vicepresedinte AOAR, a reamintit ca in martie Guvernul a reconfirmat obiectivul de adoptare a euro in 2015, prin intermediul Programului de convergenta. "Ulterior acestei remiteri catre UE, a reconfirmarii calendarului, a venit in tara directorul general al FMI, care, de-o maniera specifica institutiei pe care o reprezinta, intre alte probleme, si ele discutabile, a lansat si ideea unei posibilitati de a se amana data intrarii Romaniei in zona euro", a aratat Bostina. El apreciaza ca sugestia oficialului FMI nu a reprezentat o exprimare intamplatoare, dar a evitat sa precizeze care crede ca ar fi fost motivul din spatele declaratiei.

In vizita la Bucuresti din luna martie, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun". Anterior, el afirma intr-un interviu acordat Pro Tv ca ar fi chiar mai bine daca adoptarea euro de catre Romania va avea loc cu un an sau poate doi intarziere fata de program. "Imediat dupa aceasta afirmatie a directorului general al FMI, asistam la o reconsiderare a atitudinii factorilor implicati socialmente in calendarul de adoptare a euro. Incep diversi reprezentanti ai Guvernului sa dea tot felul de referinte, daca ar fi bine sau nu sa adoptam moneda euro, iar guvernatorul BNR lanseaza de o maniera usor academica, dupa parerea mea deloc fundamentata economic, ca decat sa intram nepregatiti mai bine amanam data intrarii in zona euro", a continuat Bostina.

Guvernatorul BNR vorbeste despre o amanare de 1-2 ani

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015. "Pai daca in martie Guvernul reconfirma calendarul de adoptare a euro, si la inceputul lui aprilie, dupa ce vine directorul FMI, ne schimbam atitudinea, intrebarea este cine conduce economia in Romania", a adaugat Bostina. El a precizat ca oamenii de afaceri doresc elaborarea unui proiect national pentru adoptarea monedei unice europene nu mai tarziu de 1 ianuarie 2015.

Pogonaru a afirmat ca in perioada urmatoare AOAR va avea probabil contacte cu BNR, MFP si premierul, pentru a incerca sa se ajunga la o pozitie comuna, astfel incat tintele sa corespunda cu cele pentru adoptarea euro.

Cabat: Cel mai probabil, vom adopta euro in 2017

Dragos Cabat, presedintele CFA Romania, este de parere ca Guvernul va trebui sa amane adoptarea monedei unice cel putin 2 ani, pentru ca nu ne incadram in conditiile impuse. "Cu siguranta Guvernul va trebui sa amane cel putin 2 ani adoptarea monedei euro, pentru ca nu ne incadram in nicio conditie impusa de UE. Cel mai probabil vom adopta euro in 2017, daca Guvernul va incepe sa ia masurile necesare de acum. Suntem nevoiti sa luam masuri dure, de reducere a deficitelor, a inflatiei si nu numai. Romania nu este inca pregatita sa adopte euro in 2015'', a declarat, pentru Curierul National, Dragos Cabat.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: