Povestea romanului care a fost ipotecat de Goldman Sachs

Data publicarii: 23-04-2010 | Finante-Banci

Cand aproape toata lumea credea ca preturile locuintelor din SUA vor creste la nesfarsit, cativa bancheri de investitii pariau pe cazurile in care imprumutatii nu-si vor mai putea plati ratele. Gheorghe Bledea (58 de ani), din Folsom, California, este una dintre victimele crizei ipotecare din SUA prinse in scandalul in care Goldman Sachs este acuzat ca si-a pacalit clientii. Goldman Sachs si miliardarul John Paulson au impachetat in obligatiuni derivate si ipoteca romanului, alaturi de alte 500.000, scrie Wall Street Journal.

Apoi, obligatiunea a fost vanduta catre bancile europene IKB si ABN Amro, cu sugestia ca-i va creste valoarea. Cand piata imobiliara americana s-a prabusit, bancile europene au pierdut un miliard de dolari, iar fondul de investitii al lui Paulson, care intre timp pariase pe scaderi, a castigat aceeasi suma.

"Mi-au promis dobanda fixa"

Maramureseanul Bledea a emigrat in SUA in 1998, impreuna cu familia. In 2006, el si fiul sau au luat un credit de 531.000 dolari, pe 30 de ani, de la fosta banca americana Washington Mutual. Bledea spune ca a cerut o dobanda fixa, dar ca brokerul de credit i-a oferit doar o dobanda variabila de 8%. "Mi-au facut promisiunea ca in sase luni ne dau dobanda fixa, de 7%", a povestit Gheorghe Bledea reporterului RL. Acest lucru nu s-a mai intamplat, iar dobanda, in loc sa scada, a crescut la aproape 9%. Costurile totale pentru familia Bledea au ajuns la 5.800 de dolari pe luna pentru o casa a carei valoare se injumatatise la 226 de mii de dolari. In primavara anului 2009, ei nu au mai putut plati creditul, iar acum se judeca, pentru a nu fi evacuati, cu cele nu mai putin de noua banci si intermediari de pe lantul ipotecii. Printre acestea, falimentara Washington Mutual, JP Morgan Chase, care a preluat-o, si o filiala a Deutsche Bank, care a cumparat ipoteca. Romanul nu a stiut pana ieri ca ipoteca lui fusese impachetata in operatiunea Abacus a Goldman Sachs.

"Tot e mai bine in SUA"

Bledea a fost in Romania economist, iar in SUA are o afacere cu flori. "Trebuie sa lucrezi tot ce ti se ofera si sa inveti limba", isi povesteste imigrantul experienta. El spune ca nu s-ar intoarce in Romania, chiar daca tara "s-a schimbat mult in bine" de cand a plecat. "Inca trebuie lucrat la nivelul judiciar, sa fie cautati cei care au averile prea mari pentru ca au devalizat tara. (...) Vin in fiecare vara, am proprietati in Romania. In America sunt urcusuri si coborasuri, nu este perfect, dar oricum, e mai bine decat in Europa", spune el.

Integral in Romania Libera