Strainii cred in economia romaneasca. In tara, managerii sunt pesimisti
Data publicarii: 26-04-2010 | EconomieZEW: Suntem pe locul 2 in regiune la atractivitate pentru investitiile straine directe. Asteptarile privind evolutia economiei nationale s-au imbunatatit, arata atat un sondaj realizat de Centrul European pentru Cercetare Economica (ZEW), cat si indicele increderii calcultat de Comisia Europeana. Motivele acestei evolutii tin, pe de o parte, de atractivitatea economiei romanesti pentru investitiile straine directe, iar pe de alta parte, de consumul privat.
Peste jumatate dintre analistii economici chestionati de ZEW considera ca, in urmatoarele sase luni, economia romaneasca va evolua pe un trend ascendent, arata sondajul realizat in aprilie de institutul de cercetare economica. Mai mult, comparativ cu cercetarea din martie 2010, ponderea celor optimisti a urcat cu aproximativ cinci procente.
Totodata, numarul analistilor care mizeaza pe o incetinire a activitatii economice s-a redus. Daca in martie, aproape 25% dintre expertii chestionati spuneau ca perspectivele pentru urmatoarele sase luni sunt negative, in luna aprilie ponderea a scazut la numai 13%. Astfel, economia romaneasca se plaseaza pe locul 2 in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste asteptarile economice. Pentru economia Ungariei, soldul conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) este de 43,1%, in timp ce pentru Romania nivelul este de 39,2%. Iar pe pozitia a treia se afla economia Poloniei cu un sold de 36,1%.
In plus, si sondajul realizat de Comisia Europeana indica o imbunatatire a asteptarilor pentru economia romaneasca. Pentru luna martie 2010, indicatorul increderii in economie a urcat la 82,3%, cu aproape doua procente in plus fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut.
Totusi, asteptarile privind imbunatatirea conditiilor economice nu au la baza o situatie curenta foarte buna. Astfel, 60% dintre cei chestionati considera ca actualele conditii economice sunt negative, in timp ce ponderea analistilor optimisti este de numai 8,9%. Din acest punct de vedere, economia romaneasca se plaseaza cel mai slab in regiune cu mai mult de 50% dintre expertii chestionati avand opinii negative.
Consumul privat, in crestere
Unul dintre motivele acestor imbunatatiri tine de atractivitatea economiei pentru investitiile straine. Aproximativ 45% dintre analistii chestionati in luna martie considera ca principala destinatie a fluxurilor de capital strain va fi Polonia. Pe locul secund, dar la distanta mare, se claseaza tara noastra cu o pondere de 18%, fiind urmata de Slovacia cu un nivel de 11%.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri