Strainii cred in economia romaneasca. In tara, managerii sunt pesimisti

Data publicarii: 26-04-2010 | Economie

ZEW:  Suntem pe locul 2 in regiune la atractivitate pentru investitiile straine directe. Asteptarile privind evolutia economiei nationale s-au imbunatatit, arata atat un sondaj realizat de Centrul European pentru Cercetare Economica (ZEW), cat si indicele increderii calcultat de Comisia Europeana. Motivele acestei evolutii tin, pe de o parte, de atractivitatea economiei romanesti pentru investitiile straine directe, iar pe de alta parte, de consumul privat.

Peste jumatate dintre analistii economici chestionati de ZEW considera ca, in urmatoarele sase luni, economia romaneasca va evolua pe un trend ascendent, arata sondajul realizat in aprilie de institutul de cercetare economica. Mai mult, comparativ cu cercetarea din martie 2010, ponderea celor optimisti a urcat cu aproximativ cinci procente.

Totodata, numarul analistilor care mizeaza pe o incetinire a activitatii economice s-a redus. Daca in martie, aproape 25% dintre expertii chestionati spuneau ca perspectivele pentru urmatoarele sase luni sunt negative, in luna aprilie ponderea a scazut la numai 13%. Astfel, economia romaneasca se plaseaza pe locul 2 in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste asteptarile economice. Pentru economia Ungariei, soldul conjunctural (diferenta dintre opiniile pozitive si cele negative) este de 43,1%, in timp ce pentru Romania nivelul este de 39,2%. Iar pe pozitia a treia se afla economia Poloniei cu un sold de 36,1%.

In plus, si sondajul realizat de Comisia Europeana indica o imbunatatire a asteptarilor pentru economia romaneasca. Pentru luna martie 2010, indicatorul increderii in economie a urcat la 82,3%, cu aproape doua procente in plus fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut.

Totusi, asteptarile privind imbunatatirea conditiilor economice nu au la baza o situatie curenta foarte buna. Astfel, 60% dintre cei chestionati considera ca actualele conditii economice sunt negative, in timp ce ponderea analistilor optimisti este de numai 8,9%. Din acest punct de vedere, economia romaneasca se plaseaza cel mai slab in regiune cu mai mult de 50% dintre expertii chestionati avand opinii negative.

Consumul privat, in crestere

Unul dintre motivele acestor imbunatatiri tine de atractivitatea economiei pentru investitiile straine. Aproximativ 45% dintre analistii chestionati in luna martie considera ca principala destinatie a fluxurilor de capital strain va fi Polonia. Pe locul secund, dar la distanta mare, se claseaza tara noastra cu o pondere de 18%, fiind urmata de Slovacia cu un nivel de 11%.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: