BCE: Criza din Grecia nu se va extinde in zona euro
Data publicarii: 26-04-2010 | InternationalEwald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a negat speculatiile conform carora criza din Grecia se va raspandi si in alte state din zona euro.
'Nu exista o cauza economica pentru o discutie despre contagiune', a afirmat oficialul BCE intr-un interviu acordat la
Washington.
Temerile ca problemele din Grecia s-ar putea extinde in alte state cu datorii mari din zona euro au dus la cresterea randamentelor obligatiunilor unor state, printre care Spania si Portugalia.
'Desigur, Spania nu este Grecia', a declarat vineri presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, dupa intalnirea cu sefii Finantelor din G20.
Saptamana trecuta FMI a avertizat ca vor exista consecinte 'severe' in Europa daca nu se va reusi reducerea datoriei publice, dupa ce a majorat in crestere prognoza privind cresterea economiei Statelor Unite in acest dar, mentinand neschimbate estimarile pentru zona euro, la unu la suta.
Grecia nu va fi probabil ultimul stat din zona euro care are nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, pentru ca Irlanda, Spania si Portugalia sunt 'izbitor de vulnerabile', a declarat intr-un interviu fostul economist sef al FMI, Kenneth Rogoff.
Randamentele obligatiunilor emise de Irlanda, Spania si Portugalia au crescut saptamana trecuta deoarece investitorii sunt ingrijorati de capacitatea acestor state de a-si reduce deficitele bugetare si de a evita soarta Greciei.
Irlanda a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din zona euro, de 14,3 la suta din PIB, in timp ce al Greciei a fost de 13,6 la suta din PIB, al Spaniei de 11,2 la suta din PIB si al Portugaliei, de 9,4 la suta din PIB.
Orice imprumut acordat Spaniei de FMI va parea mai mic decat cel acordat greciei deoarece economia spaniola este de patru ori mai mare. Desi datoria Spaniei reprezinta 53,2 la suta din PIB comparativ cu cea de 115,1 la suta din PIB a Greciei, ea se ridica totusi 560 miliarde de euro, mai mult decat dublu fata de cea a Atenei. Irlanda are o datorie de 105 miliarde de euro, sau 64 la suta din PIB, iar Portugalia are o datorie de 126 miliarde de euro, echivalentul a 76,8 la suta din PIB.
'Redresarea economica va atenua problema datoriei. Va fi foarte dificil pentru Europa sa realizeze o redresare sustenabila', sustine Rogoff.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri